<![CDATA[]]>

Fyra sätt att klå storhandlarna

Camilla Björkman

Publicerades: 23 februari, 2010

Är du en liten handlare mot de stora aktörerna? Då gäller det att ständigt ligga i framkant. Här är fyra viktiga trender där du som liten handlare kan ligga steget före.

Detaljhandeln är en plats där de stora jättarna dominerar. Därför är det som småföretagare inom handeln extra viktigt att vara innovativ och ligga i framkant. Då kan du utnyttja din lilla storlek och snabbt agera efter vad dina kunder vill ha.

När Svensk Handel och Handelns Utredningsinstitut har spått om framtiden ser de fyra viktigaste spaningarna ut så här:

1. Miljö och hållbarhet
Tillväxten kommer att fortsätta men ske mer på ett hållbart sätt. Klimatsmarta förpackningar och varor med ökad livslängd blir vanligare.

– De företag som klarar omställningen till en grönare och mer hållbar utveckling kommer sannolikt att vara framtidens stora vinnare, säger Linda Hedström, omvärldsbevakare på Svensk Handel.

2. Kundernas nya makt
I och med den informationstekniska utvecklingen kommer kunderna att bli ännu mer aktiva, uppkopplade, samverkande, informerade, kunniga, innovativa, experimenterande och skapande, menar HUI. Maktbalansen mellan dig som producent och dina kunder kommer därmed att förändras. Det är alltså extra viktigt att du är lyhörd för vad dina kunder efterfrågar.

3. Nya handelsplatser
En butik kommer inte bara att vara en butik, menar Svensk Handel. Handelsplatserna kommer att utvecklas till sociala och upplevelserika mötesplatser. Till exempel kan man både handla, umgås och till exempel gå en utbildning i butiken. Det här är även ett utmärkt sätt för dig som handlare att utnyttja din butik som lokal till max.

4. Expertsäljare
Slutligen: För att tillfredsställa den kräsna kunden kommer det att krävas ännu mer kompetenta och insatta butikssäljare.
– Kunden år 2020 är på väg, på plats, påkopplad, påläst och vill ha varor på sitt eget sätt. Detta ställer företagen och handelsplatserna inför helt nya utmaningar. Medarbetarna i handeln går alltmer från butiksbiträden till uppskattade säljare i elitklass, säger Meta Troell, omvärldsbevakare på Svensk Handel.

NOMINERA! Tampas ditt företag mot de stora företagsjättarna? Går det bra? Nominera ditt eget företag eller annat i vår David mot Goliat-tävling!