<![CDATA[]]>

Tar du för lite betalt?

Annika Rosell

Publicerades: 16 mars, 2009

Vet du hur dina priser ligger i förhållande till dina konkurrenter? Ligger du högre – eller rentav lägre? Här är fem sätt att jämföra dina priser med konkurrenternas.

Varje bransch har sin etablerade prisbild. När det gäller produkter är det lättare att jämföra priser, än om du ska sälja tjänster.

För nyblivna företagare kan det vara frestande att gå ut med låga priser för att slå sig in på marknaden. Men det kan straffa sig, eftersom det är svårt att höja priserna med motiveringen att du medvetet sålde dig för billigt i början.

Då är det smartare att ligga rätt från början. Men för att veta vad som är rätt, måste du veta vad dina konkurrenter tar. Här är fem råd för hur du kan gå tillväga.

1. Kontakta branschorganisationen.
I vissa branscher finns rekommenderade priser. Något som inte kunderna alltid uppskattar, eftersom det hamnar farligt nära kartellbildning, som är olagligt. Men sådana prislistor ändå en bra hjälp på traven, inte minst när du står i begrepp att starta verksamheten. Ring branschorganisationen och fråga.

2. Ta hjälp av Handelskammaren. 
Handelskammaren på orten kan också ibland hjälpa till. Och har de ingen egen statistik, känner de till var du kan få mer information.

3. Spela kund.
Det enklaste sättet att ta reda på prisbilden i din bransch är naturligtvis att helt enkelt låtsas att du är en framtida kund och be om en prisuppgift. Ett annat sätt kan vara att be en god vän begära in offerter för att den vägen jämföra din taxa med deras.

4. Kolla statistik.
SCB:s officiella statistik är en guldgruva, även om det kan vara ganska svårt att hitta rätt på deras hemsida. Här kan du få fram hur stor omsättningen är i olika branscher, lönestatistik och annat som du bör ta hänsyn till när du sätter pris.

5. Kontakta Nyföretagcentrum.
Du kan alltid vända dig till Nyföretagarcentrum på orten. De har lång erfarenhet av kontakter med alla branscher och brukar känna till ungefär var prisnivåerna ligger. Alla deras råd är gratis.

Ta hjälp av våra kalkyler:

Läs också: ”Hjälp! De anklagar mig för prisdumpning.”