<![CDATA[]]>

Under 18 och egna företagare

Redaktionen

Publicerades: 6 september, 2011

I projektet Sommarlovsentreprenör Åtvidaberg 2011 har 21 ungdomar startat och drivit egna företag som sommarjobb. ”Mest har jag nog lärt mig av misstagen”, säger Johanna Tuvskog, en av entreprenörerna bakom företaget Semesterservice.

När andra ungdomar hade sommarlov eller slet på sommarjobbet startade 21 ungdomar mellan 15-18 år egna företag i projektet Sommarlovsentreprenör Åtvidaberg i Östergötland. Projektet är en del av ett nationellt initiativ som finns i olika städer och orter runtom i landet.

Johanna Tuvskog, en av entreprenörerna bakom företaget Semesterservice (först på bilden här ovan) som har tagit hand om husdjur, vattnat blommor, dammat och tagit in posten hos bortresta lokalbor, är nöjd över sommaren som varit:

– Mest har jag nog lärt mig av de misstag vi har gjort. Till exempel hur vi skulle ha gjort med marknadsföringen för att få så många kunder som möjligt.

Sammanlagt har ungdomarna drivit sju företag. Åtvidabergsborna har kunnat få hjälp med att klippa gräset i sina trädgårdar, fått huset ompysslat när de varit på semester, blivit fotograferade i en riktig fotostudio, fått naglar omskötta, ansikten och händer masserade, kunnat köpa bullar på torget, fått hunden omhändertagen både dag och natt och kunnat gå på sommarcafé på landet.

Entreprenörerna själva har fått utbildning i att driva företag och därefter stöd och coachning från handledarna Lotta Lindström och Johan Dahlberg.

Sara Hermansson är en av entreprenörerna bakom hunddagiset Tassen. Hon tycker att det har varit lärorikt att driva eget under sommaren och fick lära sig just hur svårt det är att få kunder:

– Det var mycket mera slitsam än jag någonsin trott, men det var roligt att se hur kunderna började komma, säger hon och tillägger:

– Bland det bästa var ändå att få betalt, för det var ju det ultimata beviset på att vi faktiskt gjort något, och förtjänade lön!

Lina Nässén har drivit eget som fotograf i projektet och menar att hon har utvecklats mycket som person:

– I framtiden hoppas jag på att jag kommer driva ett företag och vara en entreprenör bara för att det är så himla lärorikt och kul!

Här kan du läsa mer om det nationella projektet Sommarlovsentreprenör.


Entreprenörerna bakom Semesterservice. Från vänster: Johanna Tuvskog, Anna Hanström och Isabell Gustavsson.

Entreprenörerna bakom hunddagiset Tassen. Övre raden från vänster: Jasmine Johansson, Emy Johansson och Sanna Krafft. Underst från vänster: Sara Hermansson och Simon Hellman.
 

Lina Nässén har drivit egen fotostudio.