Inflationen sjunker ändå inte bra – ”En besvikelse”

Josefin Wallin

Publicerades: 14 juli, 2023

Nya siffror visar att inflationen sjunker – om än marginellt. Många experter hade däremot väntat sig en större sänkning. Inflationen enligt KPIF sjönk till 6,4 procent i juni – inflationstakten minskar men är fortsatt för hög.

Inflationen mäts i KPI – nu sjunker siffran

Inflationstakten minskar men är fortsatt för hög, konstaterar många efter SCB:s nya KPI-siffror som släpptes idag.

– En besvikelse, det kan man konstatera, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, till TT.

SCB räknar på inflationen med hjälp av två olika mått. Det är KPI och KPIF, och det som påverkat den här siffran mycket det senaste är just bolåneräntorna. Räntekostnader är också det som påverkat inflationstakten allra mest. Inflationstakten var för maj 9,7 % enligt KPI. KPIF, kärninflationen, har även den sjunkit, från 6,7 % i april till 6,4 % i maj.

– Riksbankens siktade på 6,0 procent för juni. Det är fortfarnade långt ifrån inflationsmålet på 2 procent, säger Shoka Åhrman på SPP, till Aftonbladet.

– Det är hushållens bolåneräntor som har ökat mest i pris. De har påverkat KPI väldigt mycket, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, till SVT Nyheter.

Komponenter som håller inflationen uppe

Svenskarna fortsätter konsumera mycket hemmavid som en effekt av dyrare drivmedel, resor, flyg och så vidare. Det är någonting som kommer att hålla uppe inflationen. Tillsammans med att den svenska kronan just nu är svag kommer det också attrahera turister till Sverige. Allt detta är komponenter som håller inflationen uppe.

Rådet från experterna till konsumenterna är att räntorna kommer vara fortsatt höga, energikrisen håller i sig och man bör se till att fortsatt hålla i pengarna som konsument. Reallönerna är också fortsatt mindre, vi får mindre för vår lön.

Vi kan också vänta oss en räntehöjning på många olika punkter framåt hösten – och eventuellt ytterligare i vinter. Kärninflationen har varit svår att rubba och nu när den svenska kronan är fortsatt svag går det inte att utesluta. En räntehöjning med 25 punkter i september och ytterligare i november menar många experter som högst troligt efter morgonens nya siffror.