Vi firar kvinnodagen med starka inspiratörer! ILLUSTRATION: ADOBE STOCK

8 kvinnliga entreprenörer att inspireras av

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 8 mars, 2019

Kvinnliga entreprenörer sätter avtryck i alla branscher. Här lyfter vi åtta riktiga stjärnor, som verkar i allt från vin, till tech – och bebisar!

Stina Ehrensvärd.

Stina Ehrensvärd – en av få svenskar som bjöds in av Barack Obama till Vita huset. Men så har hennes IT-säkerhetsföretag Yubico också kunder som Google, Amazon och Facebook. I år siktar de på att spränga miljardvallen. Och de ligger förstås helt rätt i tiden. Säkerhet, säkerhet, säkerhet!, manar experterna som menar att detta är en av företagens ödesfrågor 2019.

Moa Gürbüzer.

Moa Gürbüzer – socionomen som tröttnade på att se barn fara illa av föräldrarnas alkoholmissbruk. Nu driver hon MRG Wines och producerar alkoholfria viner av hög kvalitet. Läs mer om Moa och misstaget som hade kunnat stjälpa affären här.

Johanna Björklund – Universitetslektorn vid institutionen för datavetenskap i Umeå som varit med och grundat Codemill och avknoppningen Smart Video, där hon är vd. AI, maskininlärning och personalisering är ledorden när Smart video omvandlar videofilmer till onlinebutiker. På kundlistan hittar man bland annat Åhléns och Metro Mode.

Elina Berglund.

Elina Berglund – kärnfysikern som gav sig in i preventivmedelsbranschen och skapade p-appen Natural Cycles. Hon lockade till sig Isabella Löwengrip som investerare och hittade snabbt ut till kunderna. Sedan hade det kunnat ta tvärstopp när kritiken kom och Läkemedelsverket inledde en granskning. Men – antalet oönskade graviditeter har varit i linje med den kliniska utvärdering som låg till grund för certifieringen, konstaterade verket och nöjde sig med ett förtydligande i bruksanvisningen.

Gudrun Sjödén.

Gudrun Sjödén – när man pratar om svensk klädexport snackar man mest om märken som Acne. Men Gudrun Sjödén har haft en stadig kundkrets såväl i som utanför Sverige i många år och närmar sig miljardvallen. Hon har varit konsekvent i sitt formspråk i alla år, med samma outsinliga kärlek till färger och mönster som alltid.

Christina Wahlström – barnmorskan och pionjären som var tidigt ute med att starta landets första barnmorskedrivna privata mödravårdscentral, MamaMia, på Östermalm i Stockholm. Då fick hon slåss mot landstingspolitiker och fördomar. Sedan dess har man vuxit med ett femtontal mottagningar runt om i landet. Förra året fyllde Mama Mia 30 år.

Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip.

Isabella Löwengrip – få kvinnliga entreprenörer skapar så mycket rubriker som Isabella, oavsett om det handlar om egna produkter eller företag som hon investerar i. Förra året valdes hon till Näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer. Nu siktar hon på att bli världens mäktigaste, säger hon själv.