<![CDATA[Mostphotos och Anders Andersson]]>

Vilka av dessa tre vinner Davidpriset i dag

Redaktionen

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 1 oktober, 2014

En av tre finalister utses idag till årets David mot Goliat. En som kämpar mot giganter på nätet, en som ger storföretagen på nöten och en som tände på en idé som jättarna dömde ut. Kom till lördagens prisutdelning på mässan Eget företag. 

Under året har Driva Eget i varje nummer och på vår sajt presenterat 17 nominerade i vår David mot Goliat-tävling, tävlingen där vinnaren, ett mindre företag, slåss mot stora aktörer som konkurrenter – och gör det bra.

Alla nominerade har gått igenom en första gallring. Och nu har Driva Egets jury, med grundare Anders Andersson och chefredaktör Camilla Björkman, valt ut tre finalister bland de nominerade:

– Vad roligt! Verkligen jättekul. Jag är inte så mycket för uppmärksamhet utan har mest verkat i det dolda tidigare, så det här är första gången mitt arbete uppmärksammas, säger Åsa Eklöf.

Hon ville rädda landsbygden och köpte de små mackarna på Gotland när de stora bensinbolagen la ner dem. Idag har hon överlevt i femton år – trots priskrig – och omsätter drygt 45 miljoner kronor.

– Vi hade det nästan på känn, säger Daniel Sisay på Kampanjjakt och är också jätteglad för finalplatsen.

Med två tomma händer startade han och kollegan Kiriakos Tseneklidis sajten Kampanjjakt.se. Efter fyra år omsätter dessa ”David” nästan 13 miljoner kronor – och storbolagen försöker knappa in på dem.

– Vilken ära! säger Joakim Söderling på Smiling Group när han nås av beskedet. Det här känns otroligt kul!

Genom att låta lokala bönder odla cashew­nötter, processa dem lokalt och sedan exportera nötterna till Sverige har Smiling group lyckats ta marknadsandelar av storbolagen.

Juryarbetet, att välja bland alla fantastiska nominerade bolag, har som vanligt varit tufft.

– Det är lika svårt varje år. Vi har haft många bra nominerade i år och har nu tvingats välja tre som vi tycker är den typ av David vi letar efter. Alltså det lilla företaget som slåss mot jättarna, säger Driva Egets Anders Andersson.

På lördag klockan 13 avgörs det vem som står som slutgiltig vinnare, på stora scenen vid Eget företag-mässan i Stockholm där Driva Eget finns på plats under torsdag-lördag.

Vinnaren får, förutom titeln Årets David mot Goliat, fina priser från våra sponsorer och en specialdesignad träskulptur av konstnären Signar N Bengtsson.

LÄS MER!