<![CDATA[Jonna Jinton och hunden Nanok. Foto: Jonna Jinton]]>

Hon valde friheten framför samhällsnormen

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 5 oktober, 2015

Många längtar efter ett enklare liv närmare naturen. Jonna Jinton tog steget redan som 21-åring och livnär sig i dag på sina tidigare fritidsintressen, här berättar hon om sin resa.

För fem år sedan flyttade Jonna Jinton 100 mil norrut, bort från hemstaden Göteborg upp till Grundtjärn i Ångermanland. Då hade hon varken inkomst eller framtidsplan. I dag lever hon på sin blogg.

– Jag kände mig kvävd i Göteborg. Jag behövde komma från stressen i stan, arbeta mindre och vara nära naturen.

Jonna Jintons mammas släkt kommer från Grundtjärn och hon har tillbringat många somrar där. Under sommaren 2010 var hon där under fyra veckor.

– Då kände jag att ett liv här var vad jag behövde, inget höll mig kvar i Göteborg.

Första sommaren jobbade hon med att måla ladugårdar, hon köpte sin hund Nanok och startade en blogg för att dokumentera sitt liv. Bloggen växte sig snabbt större och snart flyttades den till lokaltidningen Allehanda.se.

Ryktet om Jonna spred sig och hon har egentligen aldrig behövt lägga pengar på att marknadsföra sig själv och sin blogg.

– Jag fick ”reklam” genom att tv, olika magasin och tidningar uppmärksammade mig. På så vis har bloggen fått allt fler besökare. När jag förra året gjorde en fotoalmanacka räckte det med att jag skrev ett blogginlägg för att få sålt alla 200 exemplar, berättar hon.

Men det har inte alltid varit enkelt. I perioder har hon levt på existensminimum.

– Ofta har jag ifrågasatt vad jag håller på med. Att aldrig veta hur nästa månad ser ut eller om jag kommer kunna betala räkningar. Men det har alltid löst sig på något sätt.  Det är egentligen först nu som jag känner mig mer stabil ekonomiskt, säger hon.

Något hon fått dra ner på är resor, nya kläder och gå ut och roa sig.

– Varje gång jag får en inkomst undersöker jag hur jag kan investera i företaget och utveckla det jag gör.

I dag har bloggen mellan 15000 till 30000 läsare per vecka.

– Det varierar ganska mycket, bland annat beroende på hur många inlägg jag gör.

Jonna har utvecklat företaget och håller i dag föreläsningar, tar fotouppdrag och säljer fotoprints via sin webbshop som hon startade i samband med bloggen.

– Bloggen är min största inkomstkälla men jag vill satsa mer på att föreläsa om min livsresa om att våga följa sina känslor.

Att hennes blogg blivit så populär tror hon beror på att många längtar efter att leva på annat sätt, utan för mycket stress och krav.

– Jag blir ett alternativ. Jag visar att man kan bryta normen och satsa på ett enklare liv nära naturen.

I början av nästa år kommer hon lansera en tapetkollektion tillsammans med ett företag.

– Det har varit en lång och krokig väg men det är en sådan lycka att få göra det jag vill. Jag ser knappt mitt företag som ett jobb.

Läs mer: 4 råd – så växlar du ner din arbetstid

 

Uppdaterad 2016-08-25