<![CDATA[Foto: Hans Fridén]]>

Odd Molly-grundaren gick från hemlös till miljonär

Ebba Arnborg

Publicerades: 9 september, 2014

Per Holknekt – entreprenör, före detta alkoholmissbrukare, skateboardstjärna, grundare av Odd Molly och mångmiljonär berättade om sin livsresa och gav framgångstips för publiken på Driva Eget-dagen.

Per Holknekt, entreprenören och före detta alkoholmissbrukaren som nyligen gett ut sina memoarer gav en inspirerande berättelse från en rafflande livsresa för besökarna på Driva Eget-dagen. Publiken gick från nickande instämmande via dödstyst allvar till glada skratt. Efter föreläsningen ville applåderna inte ta slut.

Hans CV är innehållsrikt: Skateboardstjärna i Kalifornien, Big Brother-deltagare, chefredaktör, textförfattare, skapare av klädmärket Svea, hemlös och alkoholist – som reser sig, grundar Odd Molly, blir mångmiljonär, och åter igen sjuk i alkoholism… Totalt 26 varumärken och företag har han hunnit med. Nu sjösätter Holknekt sitt ”kanske största projekt”. I september lanserar han ett nytt klädföretag.

Ur sin livshistoria drar han även lärdomar och ger nycklar till hur man vänder motgång till medgång.

Här är några av tipsen Per bjöd på:

Våga vara dig själv
Byt inte visitkort när du går in genom dörren på jobbet. Utan låt ditt företag vara dig själv, våga vara genuin och en individ: ”Jag AB”. Det skapar framgångsrika företag.

Se och bekräfta andra
Ser du någon på jobbet som du tycker om så våga säga ”jag älskar dig”. Finns det något mer förbjudet? Våga! Komplimanger är ett kretslopp utan slut.
– Jag har bott utomhus, jag har sovit på trottoarer. Det finns ingenstans där du blir så osedd som när du behöver det som mest, säger Per.

Ge människor chansen
Alla sitter och väntar på att få chansen. Hjälp människor att få växa och bli sina bästa jag, för då går det bra för laget. Att få människor att växa är gratis. När din anställda efter fem år har blivit din chef, då har jag lyckats som ledare.

Våga ta oförståndiga beslut
Idag tar alla alltid så förståndiga beslut, tycker Per. Men hans bästa beslut har inte varit det.
– Mina förståndiga beslut har aldrig tagit mig någonstans, säger han.

Ge först – så får du tillbaka
När Per som ung reste till USA gjorde han sin kompis en tjänst och köpte en skateboard till honom. På så sätt fick Per upp ögonen för att åka skateboard. När han bestämmer sig för att starta skateboardfabrik ber han sin kompis om hjälp. Svaret blev: ”Självklart, du bar ju runt på min skateboard i USA.” Ger du först så kommer det tillbaka, menar Per.

Skaffa utbildning
När Per åkte skateboard hemma i Dalarna var han ensam om att ha skydd. Därför vågade han mer, och blev bäst. Något han jämför med att skaffa utbildning när man ger sig ut i karriären. Läs på så vågar du mer.

Sluta jämföra dig med andra
Jämför dig inte med andra. Det begränsar dig. Våga vara bäst på det du gör, nöj dig inte med att vara som andra.

Se honom i full aktion på scenen i webb-TV

Här hittar du ytterligare åtta framgångstips från Holknekt.

SE HELA PROGRAMMET
Vi liverapporterar från Driva Eget-dagen under tisdag eftermiddag. Du hittar hela programmet här!

FÖLJ VÅR LIVERAPPORTERING I SOCIAL MEDIA

Twitter: www.twitter.com/drivaegetse

Facebook: www.facebook.com/drivaeget

Instagram: instagram.com/drivaeget