<![CDATA[]]>

Granit-grundaren Susanne Liljenbergs framgångstips

Ebba Arnborg

Publicerades: 9 september, 2014

Susanne Liljenberg är en av grundarna till butikskedjan Granit. Ta del av hennes bästa tips här.

Susanne Liljenberg rev igång Driva Eget-dagen i september 2014 i Stockholm. Hon berättade om sin inspirerande företagarhistoria och rev ner både skratt och applåder. Dessutom gav hon sina bästa råd för hur du går från dröm till verklighet och bygger ett varumärke med enkla medel.

Susanne tips är att du går igenom följande punkter för att skapa en varumärkesplattform.
– Oavsett om det är en glasfabrik, bokförlag eller en tidning du vill skapa. Har du koll på det här blir vi tydliga, strukturerade och det frigör tid. Det ger ett medvetet och konsekvent sätt att arbeta. Där alla i företaget är med och vet vad som gäller, säger hon.

Drömbild
Skapa en drömbild. Vad är det vi vill göra, hur ska det kännas? I drömbilden får allt vara möjligt. Gör en inspirationstavla, klipp och klistra. Få ner det på papper. Vad ska det vara för färger, hur ska det andas och kännas. Se hur det ser ut i verkligheten.

Historian
Jobba med företagets historia. Hur började allt? Skriv den på t-shirts, på fakturan, på chokladbiten du delar ut på mässan.
– På Granit har vi skrivit vår historia på väggen och arbetar mycket med den. Man ska komma in som kund och känna, jaha det var så det började.

Affärsidé
Bestäm själv om den ska vara kort eller lång. Beskriv er vilja och syfte. Vad ska du göra, till vem och på vilket sätt?

Mission
Alla företag måste ha en mission. Vad vill ni, förutom att tjäna pengar? Vad ska ni missionera ut, vad är ert budskap? Granits mission är: ”att förenkla livet och få tid att leva”.

Visionen
Blicka tio år framåt, vad händer då? Visionen ska vara lite ouppnåbar. Granit har ”våra produkter i alla hem”.

Personligheten
Välj fem ord som ni känner att ert företag står för. Tänka så här: Om mitt företag vore en person, hur vore den personen? Exempelvis glad, analytisk, överraskande. Gå tillbaka till dessa ord när ni exempelvis ska göra en annons, det gör det enkelt.

Hållbarhet
Tänk på hela resan. Vad kan ni göra där ni känner att ni kan ta ansvar för världens hållbarhet? Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Löftet
Vad är företagets löfte? Vad lovar ni? Granit lovar överraskande funktioner, som en nyckelring på ett kardborrband i väskan.

Amatörism
Ett ord som Susanne och hennes medgrundare Anette Jorméus hittade på. Det handlar om att inte ta sig själv på för stort allvar, utan ha kul och våga tänka i nya banor. Våga ha roligt medan ni gör affärer annars blir det inga bra affärer. Fast det är fortfarande viktigt att ha koll på ekonomin och nyckeltal, budgetar och likviditetsplaneringar.

Förebilder
Det är viktigt att ha någon att se upp till, någon som förverkligar drömmar.

Våga ta kontakt
Det finns alltid stora möjligheter att ta kontakt med vem man vill – våga!

Kul på jobbet
När vi har roligt gör vi bättre affärer. De bästa idéerna kommer på fikorna och fredagsölen.

Sociala medier
Att synas i sociala medier kommer man inte undan idag. Gör en film på dina produkter med mobilen och lägg upp. Börja blogga.

Jämställdhetsintegrering
Tänk till – är mitt bolag på lika villkor? Jämställdhetsintegrering är en viktig del för att bygga ert varumärke.

Här hittar du ytterligare några av Susanne Liljenbergs tips för att lyckas.