De satsar på vegansk godis. Foto: EC-GO

Schysst godis gör succé

Ebba Arnborg

Publicerades: 8 januari, 2018

Julia och Isabelle bakom EC-GO säljer veganskt, ekologiskt och lite nyttigare godis till både privatpersoner och företag som vill undvika ”snusket” i vanligt godis.

Svenska folket älskar godis. Det gör även Julia Semb och Isabelle Rosén som driver EC-GO.

– Men vi vet också vad det innehåller. I vanligt godis finns tyvärr ofta färgämnen, grissvål, löss och transfetter. Bakom E-ämnen gömmer sig ofta massa snusk du inte vill veta av. EC-GO behövs för att folk ska kunna fortsätta unna sig godis, men ett smarrigt och medvetet som istället är gjort på naturliga råvaror och som dessutom är djurfritt, säger Julia.

EC-GO säljer godis till privatpersoner genom sin webbshop och via återförsäljare, samt till företag både ur sortimentet och som färdiga påsar och boxar. Affärsidén kom ur ett intresse av bra mat och god hälsa.

Efter tre år som återförsäljare av andra varumärken har nu EC-GO även tagit fram sitt eget: EC-GO Candy.

– Det är ett ekologiskt vegangodis gjort på endast naturliga smaker från riktiga frukter och bär. Inga konstiga färgämnen, gelatin eller gluten. Bra för dig, djuren och miljön, säger Isabelle.

– Jag kommer aldrig glömma dagen då vi för första gången kunde gå in i en butik och se och känna på våra egna produkter. Det var pirrigt och en fantastisk känsla. Vi båda stod och hoppade av glädje inne på ICA. Vi fick ett kvitto på att vi faktiskt är snacksproffs, säger Julia.

Under hösten har det hänt mycket på B2B fronten, berättar de. EC-GO levererar hållbart snacks och godis till företag, såväl till kontorsfika som till konferenser, events och mässor.

– Vi märker att fler och fler företag tycker att det är viktigt med rätt produkter och många företag integrerar nu snacks och fika i alla led utefter deras hållbarhetspolicys, säger Isabelle.

Under våren kommer de att utveckla godiskonceptet med fler smaker. De hoppas också få möjlighet att anställa fler framöver. Bolaget är självfinansierat, och starten har varit rolig – men också tuff.

– Vi har jobbat hårt med EC-GO i fyra år och det har varit kul, men mycket arbete och slit såklart. Nu känns det äntligen som att EC-GO har hittat rätt väg och får blomma ut på riktigt. Det ska bli spännande att se vilken omsättning vi landar på nu efter julklappssäsongen, säger Julia.

Tre råd till andra småföretagare

1. Ha tålamod – det tar tid att bygga bolag.

2. Gå dit vattnet rinner – om något inte fungerar, hitta en ny väg som funkar.

3. Hjälp andra och be om hjälp – vi är så tacksamma och glada för våra entreprenörssyskon!