Testa hjärngympa i sommar. Foto: Getty Images

Utveckla din hjärna i sommar

Samuel Karlsson

Publicerades: 16 juli, 2018

När lärde du dig senast något nytt? Hjärngympa i sommar och bli mer eftertraktad i branschen – och smartare. Här är nio roliga sätt.

Vår hjärna är formbar och går att träna upp. Genom att lära nytt och utmana hjärnan kan vi påverka hur den är uppbyggd och därmed stärka dess förmåga.

Det blir en positiv rundgång: Att lära nytt blir lättare om vi har en välutvecklad hjärna – och hjärnan blir välutvecklad om vi lär nytt.

Att ta dig tid för kompetensutveckling kan dessutom göra dig till en vassare och mer eftertraktad företagare.

Här är några sätt att ge hjärnan ett träningspass i sommar:

 1. Ha kul och utmana dig själv
  Försök passa på i sommar att göra saker på nya sätt, utmana invanda banor. Det som är spännande, roligt, lustfyllt och utmanande förstärker synapserna.
 2. Lär dig ett nytt språk
  Res utomlands i sommar! Att lära sig ett nytt språk utvecklar hjärnans struktur och funktionalitet, får den att växa och håller den i trim, visar forskning.
 3. Ta dina hobbys till nästa nivå
  Gå en kurs inom något du redan älskar att syssla med, oavsett om det är trädgårdsskötsel, en lagsport, att snickra eller laga mat. Du kan också läsa en bok inom området, gå en onlinekurs eller ta hjälp av en privatinstruktör för att bli snäppet vassare. Att det är lust, utmaning och lärande i ett, gör det till bra hjärngympa.
 4. Lär dig ett instrument
  Hjärnan mår bra av kulturell stimulans. Att spela instrument och läsa noter kan ge hjärnan en omgång ochstärka den, öka dess reaktionshastighet och även kreativiteten.
 5. Kompetensutvecklas
  Du kan självklart också lära dig nytt inom det område du jobbar, eller inom affärsutveckling och ledarskap. Även då utvecklas hjärnan – och samtidigt får du nya kunskaper som kan hjälpa dig att vässa ditt företag och göra dig mer attraktiv gentemot kunder.
 6. Samla inspiration
  Även de mer traditionella semesternöjena kan innebära hjärngympa, som att läsa – eller lyssna – på en bra bok, söka information på nätet, besöka ett museum eller upptäcka en ny stad.
 7. Gör något gott för andra
  Att ge av din tid till ett välgörande ändamål kan hjälpa dig att se sociala problem i ett nytt ljus och inspirera dig att växa i nya riktningar. Du kan även vara mentor åt ungdomar eller nyföretagare – och få viktiga insikter och utmana dina invanda tankemönster, på köpet.
 8. Meditera
  Forskare har upptäckt att meditation eller mindfulness inte bara stimulerar aktiviteten i hjärnan, utan faktiskt även påverkar dess fysiska struktur, utvecklar nya kopplingar i hjärnan och får den att växa.
 9. Rör på dig!
  Fysisk aktivitet skapar nya celler och nya pigga kärl som syresätter och sätter igång synapserna. Varför inte satsa på dans – den fogar samman våra två hjärnhalvor, delen där språket finns och den där kroppens rörelser styrs, och det är bra för synapserna.Av: Ebba Arnborg

Läs mer:
https://www.driva-eget.se/nyheter/ditt-liv/sa-blir-du-hjarnstark-och-mer-effektiv

https://www.driva-eget.se/nyheter/ditt-liv/kom-i-gang-i-sommar-gor-battre-affarer-i-host

https://www.driva-eget.se/nyheter/ditt-liv/8-steg-till-halsa-och-framgang