Fixa pant med ny smart app.

Världens första pant-app ska minska nedskräpningen

Samuel Karlsson

Publicerades: 14 maj, 2018

PantaPåsen var under 2016 först ut med att introducera pant på plastpåsar. Nu tar det ett steg längre och blir först ut med att lansera världens första digitala pantlösning och pant-app.

Redan till sommaren kommer Sveriges största apotek, Apoteket ABs påsar från utvalda butiker bli digitalt pantbara.

– Vår vision är att appen ska se till att färre förpackningar hamnar i naturen, säger Suwar Mert, grundare och VD på PantaPåsen.

PantaPåsen har utvecklat en digital app som med patenterad teknik erbjuder varumärkesägare att ansluta sina befintliga förpackningar till ett digitalt pantsystem. Anslutna förpackningar förses med en streckkod som används för att scanna av förpackningen vid en återvinningsstation.

Pant på förpackningen

Konsumenten betalar pant för förpackningen och scannar av dess streckkod vid återvinningsstationen med PantaPåsen-appen. Panten betalas sedan ut i appen och kan väljas att antingen användas själv, skickas till en vän eller doneras till välgörenhet.

– Det finns redan ett invant beteende att besöka återvinningsstationerna. Vi främjar enbart detta beteende genom att sporra konsumenten att lämna sina förpackningar till återvinningen så de inte hamnar i hushållssoporna eller i naturen. Vi ger förpackningen det värde den förtjänar och en chans till ett nytt liv, säger Suwar Mert, PantaPåsens grundare och VD.

Sveriges största apotek, Apoteket AB har under 2017 minskat användningen av plastpåsar med 40 procent och infört en avgift på samtliga påsar. I och med samarbetet med PantaPåsen tar nu Apoteket nästa steg för att minska plastpåsarnas klimatavtryck. PantaPåsen-appen kommer finnas tillgänglig för nedladdning i samband med lanseringen under juni månad.