Kan att springa maraton göra dig mer framgångsrik?

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 3 juni, 2024
Publicerades: 30 maj, 2024
Foto av: AdobeStock

Stockholm Marathon gick nyss av stapeln – en perfekt tid att inspireras av maratonlöpningen för att boosta ditt entreprenörskap. Vi listar fyra maratonhemligheter som hjälper dig lyckas som entreprenör.

Har du någonsin undrat varför så många företagsledare världen över är långdistanslöpare? Kan att springa maraton göra dig mer framgångsrik som företagare? Kanske. Faktum är i alla fall att träningen och loppet i sig erbjuder värdefulla insikter och färdigheter som kan överföras till affärsvärlden, och det är förvånande likt att driva ett företag,

Här är fyra lärdomar från att springa maraton som kan hjälpa dig att bli en framgångsrik entreprenör, baserat på insikter från Entrepreneur.

1. Satsa på förberedelser och träning

För att förbereda sig för ett maraton krävs omfattande träning som inkluderar styrketräning, rätt näring, långdistanslöpningar och att lära känna sin kropp.

Lärdom för ditt företagande: Företagande handlar precis som ett maraton om långdistans-tänkande – det är inte en sprint. Du behöver en långsiktig vision och dagligt hårt arbete för att nå framgång. Som entreprenör behöver du verkligen förstå din verksamhet på djupet, men också lära känna dina kunders behov och ständigt utveckla dina och företagets färdigheter.

2. Ge inte upp

Maratonlöpare har en förmåga att aldrig ge upp. De motiverar sig själva kilometer efter kilometer och fortsätter kämpa mot sitt mål. Detta kräver stark vilja och beslutsamhet.

Lärdom för ditt företagande: Som entreprenör kommer du att möta motgångar. Det viktigaste då är att inte ge upp, precis som en maratonlöpare. Tänk på varför du började din entreprenörsresa och låt den motivationen driva dig framåt.

3. Kom ihåg att vila

Även de mest dedikerade löparna behöver vila. Produktiv vila kan innebära stretching, isbad, simning och långsamma löprundor på vilodagar. Yoga är också fördelaktigt.

Lärdom för ditt företagande: Även för entreprenörer är det viktigt att ta sig tid för återhämtning och lärande. Kör inte slut på dig själv, utan satsa på rätt vila som faktiskt kan öka din produktivitet och kreativitet. Att vila behöver heller inte heller innebära att ligga ner, utan om att bryta av med en annan typ av aktivitet. Kanske just en löptur är vila för dig?

4. Analysera din prestation

Efter ett maraton analyserar löpare sina prestationer för att se hur de kan förbättras och vidareutvecklas.

Lärdom för ditt företagande: Som entreprenör bör du också regelbundet analysera din verksamhet och dina konkurrenter. Lär av dina misstag och sträva efter kontinuerlig förbättring!

Läs också: Gör som Ann-Sofie Forskmark: Börja springa och få nya idéer