Lån till enskilda firmor

Fler enskilda firmor ska kunna låna pengar – Riksbanken sätter av pengar

Gustaf Oscarson

Publicerades: 10 april, 2020
Foto av: GettyImages

Riksbanken kommer att avsätta pengar mer pengar för lån till små företag i spåren av Coronakrisen. De tidigare 500 miljoner som är avsatta, och som ska lånas ut till svenska banker som i sin tur lånar ut dem till svenska företag.

Det var den 12:a mars som Riksbanken beslutade om att låna ut 500 miljarder för att stödja bankernas vidareutlåning till svenska företag under Coronakrisen. Den 26:e mars beslutade man om att tillfälligt låta fler finansiella parter delta i detta program, för att fler livskraftiga men nu hotade företag skulle nås av pengarna (bankerna visade i vissa fall måttligt intresse för att låna pengarna och sedan låna de vidare till företagen)

För att så långt som möjligt mildra corona­virusets negativa effekter på svensk ekonomi har Riksbanken nu beslutat att även erbjuda utlåning till enskilda firmor.

Riksbanken avser att veckovis från och med den 20 april erbjuda lån på 50 miljarder kronor till banker och andra finansiella aktörer, mot säkerhet, i syfte att öka deras utlåning till bland annat och enskilda firmor. Detta kommer att fortgå till dess att det totala rambeloppet om 500 miljarder kronor har lånats ut, eller till dess att Riksbanken bedömer att det inte föreligger några fortsatta behov. Det utesluter inte att Riksbanken, om behov föreligger, kan öka rambeloppet till ett belopp som är större än 500 miljarder kronor.

Hitta nya kunder i Corona-krisen: I Facebook-gruppen ”Välj en småföretagare” kan du hitta nya kunder och hjälpa andra småföretagare att klara sig.

Om du har enskild firma och behöver någon typ av lån i dessa tider är det alltså inte Riksbanken du vänder dig till, utan din bank eller annan typ av långivare. men det finns mer pengar i systemet för lån till din typ av företagsform.

Så här hjälper Driva Eget dig att klara Corona-krisen – våra bästa guider och lösningar

Hitta nya kunder i Corona-krisen: I Facebook-gruppen ”Välj en småföretagare” kan du hitta nya kunder i Coronakrisen

Läs: Nytt krispaket för företagare – lättare att få a-kassa och stöd under Coronakrisen

Läs: Vi förklarar regeringens första Coronapaket för företagare – här är allt du behöver veta 

Läs: Så räddar du ditt företag från Coronaviruset – 12 avgörande steg

Vilka företagare kan använda korttidspermittering? Så här fungerar det.