<![CDATA[]]>

4 tips till dig som vill driva företag på landsbygden

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 13 december, 2013

Frida Jönsson var 22 år när hon bestämde sig för att starta företag på Österlen.
– Du måste vara envis och inte ge dig efter tre nej. Jag köper aldrig ett nej, säger hon och ger här sina bästa tips för dig som är ung och vill driva företag i glesbygd.

Hon driver en kommunikationsbyrå, Fridas Grafiska, där hon jobbar med allt från varumärkesbyggande och strategier för företag till hjälp med konkreta webbplatser och trycksaker. Dessutom är hon initiativtagare till Tillväxtrummet (se ruta här bredvid).

Från dag ett har Frida Jönsson levt på sin verksamhet. Men hon medger att det inte var lätt att som 22-åring bygga upp en business på landsbygden.
– Det krävs att du är envis. När jag var 23-24 år ville jag bygga upp ett stort företagshus och fick tre nej av kommunen innan jag ens hade hittat en tomt. Du måste vara envis – jag köper aldrig ett nej.

Hur gick det med företagshuset då?
– Det kom en finanskris och bebis emellan, men det blev en ateljé i alla fall. Så nu har jag mitt lilla företagshus.

Här kommer fyra tips från Frida till dig som vill trotsa storstadsföretagandet till förmån för landsbygden:

  1. Var envis! Speciellt då det förekommer en del tråkiga attityder på landsbygden.
  2. Ha mycket energi! Ibland är det både trögt och motigt. Det kan vara lite mer komplicerat på landsbygden, i alla fall med den typen av företag jag driver, det är en mindre marknad. Så det kräver mer av dig, det blir mer av en livsstil. Så kanske det är i en storstad också, men här på landsbygden är du ofta ett med ditt företag. Som företagare måste du vara beredd på att jobba lördag och söndag till exempel.
  3. Var noga med ditt nätverk – håll igång det.
  4. Var noga med i vilka sammanhang som du syns. Alla känner alla. I storstan kan du vara mer anonym, men gör du något fel i en region som Österlen blir det känt samma dag. Så var smidig och gör kunderna nöjda.

Det bästa med att driva företag på landsbygden, enligt Frida:

  • Miljön och livsstilen. Jag är född och uppvuxen på landsbygden, på Österlen, och har alltid haft ett stort hjärta för glesbygden. Jag har aldrig haft en tanke på att bo i en storstad, jag är ingen storstadsmänniska. Jag har vidareutbildat mig i Stockholm, men sedan vill jag tillbaka ut till lugnet igen. Fastän det är stressigt och hektiskt här också så är det väldigt skönt att vara nära naturen, hela tiden.
frida_

Frida Jönsson

 

Uppdaterad 2015-06-17