5 tips när du väljer domännamn

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 13 februari, 2017

www.–ja, vadå?–.se? Att välja rätt hemsideadress är a och o för att kunden ska hitta till dig. Här får du fem goda råd för att det ska bli rätt.

Hela 9 av 10 svenska konsumenter – i alla åldrar – söker i första hand på Internet efter produkter och tjänster, enligt Visma. Så för att du inte ska gå miste om kunder behöver du synas på webben.

Därför kan det vara läge att registrera ett domännamn redan direkt när du startar eget. Det används bland annat till din hemsideadress och i slutet av din e-postadress. Ett bra domännamn gör det lättare att hitta ditt företag på webben och minnas det vid framtida sökningar.

Det ger även ett professionellt intryck. Att du mejlar från dittföretagsnamn@hotmail.com ser faktiskt inte lika seriöst ut som från ditt.namn@dittföretagsnamn.se.

Dessutom, att registrera ditt företagsnamn, produktnamn, varumärken och liknande som domännamn är egentligen det enda sättet att skydda dem på Internet. Tänk om någon annan hinner före – och du blir förknippad med något du inte alls vill!

Webbhotellet Loopia har satt samman en guide för att få fler kunder med hjälp av webben, där de listar några goda råd för att välja rätt domännamn. Här har vi valt ut de bästa:

5 tips inför valet av ditt domännamn

Utgå från ditt företagsnamn
Simpelt men viktigt: det bästa är om ditt domännamn stämmer överens med ditt företagsnamn. Har du inte registrerat något företagsnamn än, så se till att välja ett där motsvarande domännamn är ledigt. Det minskar förvirring och gör det lättare för blivande kunder att hitta dig på webben.

Tänk sökmotorvänligt
Om det är möjligt kan du försöka få med något av dina viktigaste sökords-nyckelord för företaget för att rankas högre i sökmotorer. Använd Google Trends eller en liknande tjänst för att ta reda på vad dina kunder söker på när de letar efter det som ditt företag erbjuder. Tänk dock på att domännamnet måste låta naturligt.

Håll det enkelt
Tänk på att domännamnet ska vara lätt att komma ihåg, uttalas som det skrivs och representera ditt företag på ett lämpligt sätt. Skippa förkortningar (om inte företaget är känt som en förkortning förstås, som SJ eller SAS).

Välj inte bara ett domännamn
För att få fler besökare (och potentiella kunder) till din hemsida kan du komplettera ditt domännamn med de vanligaste toppdomänerna (.se, .nu och .com till exempel), vanliga felskrivningar och stavfel samt domännamnet både med och utan åäö. Du kan peka alla olika varianter till en och samma hemsida så hamnar besökaren rätt även om den stavat fel i webbläsaren.

Registrera direkt
Ett domännamn kan registreras av vem som helst, när som helst. Det innebär att det domännamn som överensstämmer med ditt företagsnamn kan bli upptaget och i värsta fall hamna i händerna på en konkurrent eller en bransch som du inte vill bli förknippad med. Registrera domännamnet så fort du bestämt dig för att försäkra dig om att det blir ditt!