Ta hjälp av en app för att få koll på din skärmtid. Foto: Getty Images

Appen säger stopp när du inte fixar det

Samuel Karlsson

Publicerades: 16 februari, 2018

Skärmtid för barnen pratar vi gärna mycket om. Men hur är det med din egen? Nu kommer den ena appen efter den andra som ska hjälpa dig sätta stopp för onödigt  mobilfipplande.

Högpresterande mediadrottningen Arianna Huffington kollapsade vid sin dator av utmattning. Hon bröt käkbenet och fick sy ett ögonbryn på kuppen.

Det här blev en ögonöppnare för henne som skulle leda till att hon lämnade sin nyhetssajt Huffington Post för att fokusera på sömn i dubbel bemärkelse.

Hon har inte bara återhämtat sig utan har även inlett ett kortståg för mer sömn – inte minst inom näringslivet. Allt för många dåliga beslut tas bara för att man är hyperuppkopplad hela tiden och sover för dåligt. Sov och bli mer produktiv – och lyckligare, menar Arianna som numera kallas sömndrottningen.

Nu driver hon i stället Thrive Global som både jobbar med organisationer, information och teknik. Senast ut är en appen Thrive som hon lanserar tillsammans med Samsung och som ska hjälpa alla oss mobilberoende att stänga ner.

Appen blockerar all kommunikation från personer som inte står på din egen VIP-lista och skickar meddelanden om att du tagit semester från din telefon.

Medan all teknik jobbat för att vi ska bli än mer uppkopplade, går vi nu åt andra hållet.

”Urkoppling och ensamhet är våra största bristvaror , därför blir den största statussymbolen att kunna kliva ur strömmen av notiser”, skriver Trendwatching.

Men Thrive är inte först på marknaden att gå åt det här håller. Det finns sedan tidigare appar som Moments och Offtime där du kan få reda på exakt hur mycket tid du faktiskt lägger på att fippla med telefonen.

Köper man Moments pro-paket kan man dessutom begränsa hur mycket tid man får använda telefonen per dag. Det går att övertrassera sitt mobilkonto, men inte utan att tvingas plocka bort en massa irriterande notiser först. Allt för att få dig låta bli.

Den som tecknar ett familjeabonnemang kan inte bara begränsa sin egen mobiltid utan även barnens. Och – här är drömfunktionen – man kan låsa alla skärmar samtidigt genom att aktivera ”Family dinner time”. Middag helt utan surf. Kan säkert skapa irritation i början. Men se det som en avgiftningskur och riktig statushöjare. Vad kan väl ändå vara mer värt än bra relationer?

av Yasemin Bayramoglu