<![CDATA[]]>

”Är det rimlig betalning betalning för en hemsida?”

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 31 oktober, 2015

Driva Egets läsare Jonathan undrar vad det kan kosta att bygga en hemsida. Driva Egets e-handelsexpert ger råd.

Fråga från Jonathan
Jag ska bygga en hemsida med e-handel av tjänster och diverse annat. Domänen kostar 250 kronor i månaden och företaget som bygger den vill även ha 8 procent på det jag säljer. Är detta vanligt och okej?

Anders Gränsmark e-handelsexpert ger råd
Hur företag tar betalt är självklart olika och det viktigaste är att man är införstådd med vad man kan förvänta sig från sin samarbetspartner. Om ett företag vill ha en procentuell debitering ska du kunna förvänta dig en motprestation eftersom den rörliga intäkten kan vara något du som kund förlorar på.

Företaget som vill ta ut den procentuella avgiften bör inte kunna tjäna mer pengar på dig som kund över tid om de inte förändrar något i sitt arbete eller aktivt jobbar för att du ska utvecklas. Om du som kund gör allt själv är det då rimligt att leverantören tjänar mer pengar på dig på grund av den procentuella avgiften?

Jag rekommenderar att du frågar vilken motprestation du kan förvänta dig från företaget. På vilket sätt får du valuta för pengarna på dessa 8 procent? Det bör finnas ett värde även för företaget du vill jobba med att få din butik att prestera bättre och bättre över tid.

Inledningsvis kanske inte 8 procent i avgift påverkar dig märkbart – däremot kan det bli en väldigt hög avgift att betala om du får i gång din försäljning. Jag tycker också det är viktigt att ni avtalar att den procentuella avgiften skall vara förhandlingsbar varje år.