<![CDATA[E-handeln växer så det knakar. Foto: Getty Images]]>

E-handeln växer så det knakar – i Vansbro

Redaktionen

Publicerades: 28 april, 2017

Internethandeln fortsätter öka och det är kommunerna på landsbygden som hamnar i topp. Det visar en ny kartläggning av landets nystartade e-handelsföretag.

Under 2016 ökade antalet nystartade e-handelsföretag i Sverige med elva procent gentemot föregående år, enligt en kartläggning från Payson.

Allra mest blomstrar internethandlen i Vansbro som toppar listan som ”Sveriges bästa e-handelskommun”. Därefter följer kommunerna Storfors, Båstad och Danderyd. I botten återfinns däremot Nybro, Finspång och Kiruna.

Payton har med hjälp av statistik från Allabolag.se och SCB tagit fram ett index för att undersöka var i landet e-handeln är på starkast framfart. Indexvärdet är framtaget genom att jämföra antal nystartade e-butiker under 2016 mot antal kommuninvånare.

Kartläggningen visar att Vansbro i Dalarna toppar listan över de kommuner där e-handeln blomstrar mest. Värmländska kommunen Storfors och tennismeckat Båstad placerar sig också högt upp på listan, medan Kiruna däremot hamnar i botten.

– Ökningen av antalet nystartade e-butiker vittnar om att e-handeln fortsatt är på stark framfart i Sverige. Smidiga designverktyg och säkra betallösningar gör att det är enkelt att starta e-butik i dag. Tröskeln är därmed relativt låg och det gör att fler vågar ta steget att driva eget. Det viktigaste är dock att hitta en egen nisch och stark affärsidé, säger Emma Lindgren, marknadschef på Payson.

I kartläggningen hamnar Malmö på plats 38 och Göteborg så långt ned som på 53:e plats. Bland storstäderna är det endast startup-staden Stockholm som hamnar på plats nio på topplistan. Även flera kranskommuner till Stockholm hamnar högt upp på listan, såsom exempelvis Danderyd, Tyresö och Solna.

Topplista: Sveriges bästa e-handelskommuner

  • Vansbro kommun                 1,1
  • Storfors kommun                 2,0
  • Båstads kommun                 2,1
  • Danderyds kommun             2,2
  • Tibro kommun                      2,2
  • Bollebygds kommun            2,3
  • Sjöbo kommun                    2,3
  • Vellinge kommun                 2,5
  • Stockholms kommun           2,6
  • Hammarö kommun              2,6

Om kartläggningen:
Med hjälp av data från Allabolag.se har samtliga nystartade e-handelsföretag under 2016 i Sverige kartlagts. Totalt startades 2 019 e-handelsföretag. Antalet nystartade e-butiker har sedan jämförts mot antal invånare i Sveriges alla kommuner för att få fram ett indexvärde. Värdet visar var i landet e-handeln är på starkast framfart. Invånarstatistiken är hämtad från SCB.