<![CDATA[]]>

Gör som Emelie – sälj mer med en blogg

Ebba Arnborg

Publicerades: 21 maj, 2015

Fotografen Emelie Ohlsson i Linköping använder sin blogg för att locka kunder. Nu har hon 2000 läsare om dagen och omsätter 1,5 miljoner. Jag säljer mest via bloggen säger hon. Här är hennes tips för att få fler läsare och tjäna pengar på en blogg.

När Driva Eget pratar med fotografen Emelie Ohlsson är hon strålande glad, hon har precis blivit bokad på en bröllopsfotografering Kalifornien.
– Kunden bokade just mig för att hon läst min blogg i 10 år, säger hon.

Emelie arbetar som fotograf sedan 2008 och driver sedan dess en fotoblogg med runt 2000 läsare om dagen.

När hon startade bloggen hade hon annonser där hon fick betalt per sidvisning. På så vis fick hon in runt 10 000 kronor i månaden. Hon hade ett bra knep för att få in fler läsare – och därmed mer annonspengar.
– När jag började min verksamhet fotograferade jag många bloggtjejer som i sin tur hade många läsare. När de la upp mina bilder och länkade till mig fick jag in mycket trafik till min blogg. Då planerade jag så att jag hade bra annonskampanjer när trafiktopparna kom, säger Emelie.

Sedan 2012 använder Emelie främst bloggen för att locka kunder till sina kurser och fotograferingar. Dessutom gör hon vissa sponsrade inlägg som hon märker ut, där företag betalar för att hon skriver om produkter hon själv har valt ut och tycker om.
– Hade jag velat hade jag kunnat leva på att bara blogga, fast jag lever faktiskt på bloggen även idag. Allt jag gör marknadsför jag genom bloggen och det är så jag får bokningar. Den är knutpunkten i min verksamhet.

Även om Emelie är aktiv i andra sociala medier är det bloggen som gör mest för verksamheten.
– Jag får alltid mest försäljning via bloggen för man bygger upp en relation på ett annat sätt i den. Det är mer genuin marknadsföring än en annons på Facebook eller en bild på Instagram.

Emelies tips: Så får du många läsare och tjänar pengar på din blogg

Fyll på med blogginlägg regelbundet. Det skapar trogna läsare och mer trafik.

Nätverka med andra bloggare, kommentera andras bloggar så att de känner till dig och tipsar om dig.

Gör samarbeten med andra bloggare så att de skriver om dig. Exempelvis fotograferar Emelie kända bloggare. Då lägger de ut bilderna i sina bloggar med länk till hennes vilket ger mycket trafik.
– Det gör extremt stor skillnad. Jag startar nu ett nytt varumärke inriktat på kärleksbilder. För att pusha det ska jag imorgon fota Blondinbellas gravidmage så lägger hon upp det i sin blogg.

Tipsa om dina blogginlägg i Facebookgrupper som handlar om det område du skriver om.

Nischa bloggen. Då blir du lättare uppmärksammad och får annonser.

Ha en plan med blogginläggen och rikta dem mot den målgrupp du har.
– Jag brukar bestämma vilka det är jag ska vända mig till när jag skriver ett inlägg: någon som ska boka en fotografering, boka en privatkurs eller workshop. Sedan är jag noga med vad jag skriver och vilka bilder jag lägger upp för just den målgruppen.

Var försiktig med hur du skriver reklaminläggen så att det inte blir för mycket sälj.
– Jag försöker få det att låta mer som ett informativt tipsinlägg som känns genuint och informativt. Det är lättare för läsarna att ta in. Vi är så vana vid reklam så när vi ser det tittar vi bort.

Märk ut reklam tydligt.
– Får jag betalt för något så står det alltid att det är ett sponsrat inlägg eller i samarbete med det företaget.

Läs också: Så skriver du hela årets blogginlägg – på en veckan

Uppdaterad: 2015-09-01

Texten är ett utdrag ur en stor guide om hur du kan få nya inkomster av att blogga från nummer 3 2015 som finns ute nu. Köp det här och få massor av fler tips, råd och inspiration! Vill du börja prenumerera på vårt magasin? Bli prenumerant här!