<![CDATA[Cecilia Lyche, sociala medier-expert på onlinemarknadsföringsbyrån Be better online.]]>

Shadowbanned – Är det här slutet på Instagram?

Ebba Arnborg

Publicerades: 22 november, 2017

Når du färre på instagram? Du kan ha blivit osynlig eller ”shadowbanned”. Som tur är går det både att undvika och att rädda situationen. Detta ska du undvika – och göra.

Instagram har över 700 miljoner användare och har länge varit ett viktigt sätt för både små och stora företag att nå ut. Men allt fler företag och influencers upplever nu att de får sämre räckvidd och engagemang för sina inlägg än tidigare. Fenomenet kallas ”Instageddon”, eller ”shadowban”.

LÄS OCKSÅ: Då är det bäst att posta på Instagram

– Det är tydligt att Instagram har gjort en aktion mot automatisering, berättar Cecilia Lyche, sociala medier-expert på onlinemarknadsföringsbyrån Be better online.

För att få fler följare kan man nämligen använda olika botar och automatiska program som till exempel går in och gillar en mängd inlägg per dag som använder en viss hashtag eller checkar in på en viss plats.

LÄS OCKSÅ: 10 steg för att göra affärer på Instagram

– Det gillar inte Instagram så de har gjort någon form av förändring i sin teknik för att få stopp på det. Dessa förändringar tror man har straffat konton som inte borde ha blivit straffade. Som kanske bara själva haft ett beteende som liknar det automatiserade.

Har du blivit shadowbanned kan bara de som redan följer dig se inlägg från dig om de söker på en viss hashtag – inte potentiella nya följare. Alltså: om någon som inte följer dig söker på en hashtag som du använt kommer du inte dyka upp i sökresultatet. Du blir osynlig.

Så, behöver man vara orolig?

– Om man använder sig av botar så ja, då är man tydligt utsatt. Har man ett organiskt flöde i liten skala behöver man inte vara rädd. Däremot ska man tänka på att man varierar sitt beteende så att man inte ramlar under radarn.

LÄS OCKSÅ: Så säljer du mer med Instagram

Är det här är slutet på Instagram?

– Snarare tvärtom. I och med att de gör den här upprensningen blir det ett cleanare flöde med mer äkta känsla.

Vad ska man göra för att inte drabbas?

– Bete dig inte som en robot. Lajka, följ och kommentera inte mer än vad som känns naturligt. Posta vid olika tidpunkter och gilla inte hundra nya personer i följd regelbundet. Variera vilka hashtags du använder och undvik att bara använda populära. Använd inte botar. Du kan använda verktyg som påminner när det är dags att posta, så länge de inte postar åt dig.

Hur kan jag se om jag är drabbad?

– Ha en öppen profil och posta ett eget inlägg där du använder en hashtag som inte är jättevanlig men ändå används. Be någon som inte följer dig att söka på den hashtaggen. Ser den dig är du inte dold men syns du inte har du råkat ut för Shadowban.

Vad gör man om man blivit drabbad?

– Folk har försökt kontakta Instagram, men det hjälper inte. Däremot försöker Instagram finjustera eftersom de är medvetna om att folk har kommit i kläm. Det finns ingen magisk knapp att trycka på så löser sig allt. Det man bör göra är att visa mänskligt beteende och ha is i magen och tålamod.