<![CDATA[]]>

Ska jag starta en grupp eller sida på Facebook?

Camilla Björkman

Publicerades: 30 augusti, 2010

Har du funderingar kring att starta eget? Fråga Driva Eget. Denna gång är det Micke som undrar hur han bäst syns på Facebook.

Så här skriver Micke:

Hej! Jag har läst era artiklar om hur man lyckas på Facebook och undrar: Vad är bäst, att starta en ”grupp” eller en ”sida” på Facebook? Det verkar vara två olika saker, eller hur?

SVAR: Generellt kan man säga att en grupp är mer personlig och en sida mer professionell. Till exempel kan du skicka ut ett personligt meddelande till alla i din grupp, medan du med en sida kan skicka uppdateringar som hamnar på deras vägg. En sida däremot, kommer upp på Google om du söker efter den och även folk som inte är inloggade på Facebook kan se den (vilket ju är en stor fördel).

En sida är alltså att föredra för ditt företag, men för att du ska se varför kommer här en jämförelse mellan en grupp och en sida:

* Som ett meddelande på besökarnas vägg.
** Som ett privat meddelande.

Källa: Searchenginejournal.com

Så här startar du en sida på Facebook:

  1. Du måste själv vara medlem på Facebook, vilket är gratis. Efteråt kan du enkelt söka upp vänner och bekanta och lägga till dem i ditt nätverk. På så sätt är det bara dina vänner som kan se dig.
  2. Sedan skapar du företagets egen sida på Facebook. Klicka på ”Annonser och sidor” i menyn till vänster efter att du har loggat in. Klicka sedan på ”Skapa en ny sida”.
  3. Följ anvisningarna för de uppgifter som ska fyllas i. Välj vilken typ av företag och verksamhet det gäller, och fyll sedan i sidans namn.
  4. Nu är din sida skapad – så fyll den med information. Ladda upp ett foto, lägg in information om dig och företaget och lägg upp en första statusuppdatering.
  5. Klicka på ”Föreslå för vänner” under profilbilden för att bjuda in dina Facebook-vänner till företagets sida. Gå också in här och registrera din klinik som användarnamn. Då slipper du en lång och krånglig länk till din Facebooksida och kan få till exempel länken www.facebook.com/dittföretag att sprida till andra.

Lycka till!

Hälsningar Camilla

Vill du också ha svar på en fråga kring att driva eget? Skicka in din fråga till våra experter här.