<![CDATA[]]>

Veckans fråga: ”Starta secondhandbutik – hur funkar det?”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 17 maj, 2013

Loppisfreaket i Umeå undrar hur hon ska starta upp en second hand-butik. Läs här Maja-Stina Fransson på Driva Egets svar.

I Driva Egets forum dök följande fråga upp:

”Jag är ett loppisfreak som är sugen på att starta en egen secondhandbutik, antingen där jag bor eller på nätet. Men hur fungerar det rent praktiskt med bokföring och sånt? Ifall jag då åker runt på loppisar och köper en massa småsaker (utan kvitton) som jag sen säljer dyrare i min egen butik, hur bokför jag det? Man kan väl knappast begära kvitton av alla man köper av? Och vad får man dra av egentligen ifall man driver en sån butik? Inköp av varor, frakt till kunder, förpackningsmaterial, reklam och annonsering, är allt sådant avdragsgillt?”
Loppisfreak i Umeå

Svar: Så kul med butiksplaner!
För att kunna dra av kostnaderna för inköpen, måste du kräva kvitton när du handlar sakerna – annars går de inte att dra av. Du måste helt enkelt få kvitton när du gör inköpen, du bokför det som inköp och när du säljer sakerna så bokför du det som försäljning. De kostnader du får dra av när du driver en secondhandbutik är sådana saker som du räknar upp – kostnaderna du har för att få in intäkter till din rörelse.

Stort lycka till!
Hälsar Maja-Stina

FRÅGA DU OCKSÅ! Undrar du över något? Skicka ett mejl till mig här.