<![CDATA[]]>

”Vad gäller – årsmoms eller kvartalsmoms?”

Camilla Björkman

Publicerades: 29 april, 2010

Per undrar om kvartalsmoms och årsmoms – vad är egentligen bäst om man inte vill ligga ute med pengar? Här ger vi svar.

Så här skriver Per, som läst tipset om att välja kvartalsmoms i stället för årsmoms och har en fråga efter det:

”Jag förstår inte riktigt, om jag uppskattar att jag skall tjäna 40 000 kr när jag startar mitt företag 2010 och ska betala moms en gång per år, då måste jag väl bara betala faktisk moms för inkomståret 2010 vid taxeringsåret 2011, den beräknas väl på min faktiska omsättning inkomståret 2010?”

Svar: Du redovisar momsen en gång per år om du väljer årsmoms, däremot måste du ”betala av” den varje månad. Säg att du fyller i att du ska tjäna 40 000 kronor i intäkter och därtill ha 10 000 kronor i utgående moms (det du fakturerar din kund). Då kommer du att behöva betala in de där 10 000 kronorna under året – de läggs på din f-skatt som du ska betala varje månad. Säg att du då bara tjänar 5 000 kronor, då har du betalt för mycket och kommer att behöva vänta på att få tillbaka pengar.

Dessutom, om du köper något till företaget kommer du med årsmoms att behöva vänta ett bra tag på att få tillbaka den ingående momsen från staten. Köper du något i år får du inte tillbaka momsen förrän december 2011!

När jag ringer till Skatteverket håller även de med om att kvartalsmoms faktiskt är bättre, trots att de på sin hemsida tipsar om att välja årsmoms vid registreringen. Undantaget är om du har lika mycket ingående moms (det vill säga mycket kostnader/utgifter) som utgående moms. Nackdelen är även att du måste hålla koll på att du skickar in momsuppgifter fyra gånger per år.

Angående avgiften till Bolagsverket för att skydda namnet. och om den är avdragsgill: Ja, du kan dra av den som en kostnad.

Vill du också ha svar på en fråga kring att driva eget? Skicka in din fråga till våra experter här.