<![CDATA[]]>

”Får jag ta tjänstledigt för att starta företag?”

Camilla Björkman

Publicerades: 6 april, 2010

Vill du starta företag men vill inte ta steget att säga upp dig? Då är tjänstledighet ett bra alternativ. Denna vecka undrar Maria, som vill starta en klädsajt, om man alltid har rätt till tjänstledighet. Läs vad som gäller här.

Så här skriver Maria:

Jag vill starta en sajt som säljer en viss typ av kläder, men vill inte säga upp mig än. Hur är det egentligen, har jag rätt att ta tjänstledigt eller är det upp till chefen?

Svar: Du har rätt att ta tjänstledigt i upp till ett halvår för att driva företag, en gång per arbetsgivare som du är anställd hos. Du har inte rätt att vara tjänstledig på deltid om inte du och din arbetsgivare kommer överens om det.

Dock finns det några villkor för att du ska få det. De är:

  • Din verksamhet får inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet.
  • Din tjänstledighet får inte innebära några betydande problem för företaget i fråga, till exempel att företaget inte kan drivas som förut eller att det kostar dem väldigt mycket att du är borta.
  • Du måste ha varit anställd på företaget de närmaste sex månaderna, eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.
  • Du måste anmäla din tjänstledighet för att driva företag minst tre månader i förväg, och samtidigt tala om hur länge du hade tänkt vara ledig. Värt att ha i åtanke är att din arbetsgivare måste svara på din ansökan inom en månad.
  • Vill du tillbaka till arbetet tidigare än ni kommit överens om kan din arbetsgivare kräva att du ska anmäla det en månad i förväg.

Vill du också ha svar på en fråga kring att driva eget? Skicka in din fråga till våra experter här.

Artikel uppdaterad 2015-06-05