Munkfors kanske inte har Sveriges snyggaste kommunhus men de är bäst i landet på e-handel.

Värmlänningar bäst på e-handel

Redaktionen

Publicerades: 14 mars, 2018

Munkfors toppar listan som ”Sveriges bästa e-handelskommun 2018”. Därefter följer kommunerna Ockelbo, Storfors och Stockholm. Kyligast är det däremot i Piteå, Lidköping och Nynäshamn.

I sin årliga kartläggning ”Sveriges bästa e-handelskommun” har Payson med hjälp av statistik från Allabolag.se och SCB tagit fram ett index för att undersöka var i landet näthandeln är på starkast framfart. Indexvärdet är framtaget genom att jämföra antal nystartade e-handelsföretag under 2017 mot antal invånare i respektive kommun. Kartläggningen visar att e-handeln blomstrar mest i Värmlands län. Munkfors och Storfors placerar sig på första respektive tredje plats.

– Det är riktigt glädjande att se att det finns företag som satsat på e-handel. I en mindre kommun som Munkfors kämpar den fysiska handeln mot den växande e-handeln, precis som på många andra orter. Att vi toppar listan för kommuner i landet med e-handelsentreprenörer var överraskande men vi har en hel del mindre enskilda företag som är duktiga samt något större postorderföretag. Kanske sporrar det fler företag att utveckla sina verksamheter med e-handel, säger Birgitta Svensson, Turism- och näringslivschef på Munkfors kommun.

Piteå är sämst på e-handel

Storfors placerade sig på andra plats i fjol och har därmed backat en placering. Den näst bästa e-handelskommunen i år blev istället Ockelbo. Gävleborgskommunen är ny i kartläggningen. Andra bubblare är även Dals-Ed och Ljusnarsberg. Längst ned på listan hamnar Piteå, medan Kiruna som låg i botten förra året har klättrat fem placeringar. Hela 80 procent av Sveriges kommuner är representerade i kartläggningen.

– Konsumenternas beteende har förändrats i takt med digitaliseringen och många företag har insett,vilka oändliga möjligheter som finns när man driver e-butik. Allt fler vågar nu också ta steget att starta e-handelsföretag eftersom tröskeln är låg tack vare smidiga designverktyg och säkra betalningslösningar. Detta gör att den digitala handeln allt mer utmanar den fysiska, säger Emma Lindgren, marknadschef på Payson.

Stockholm toppar bland storstäderna

I kartläggningen hamnar Göteborg på plats 17 och Malmö så långt ned som på 30:e plats. Bland storstäderna är det endast startup-metropolen Stockholm som placerar sig på topplistan. Huvudstaden klättar fem placeringar från förra år till en fjärdeplats.

 Topplista: Sveriges bästa e-handelskommuner

  1. Munkfors kommun
  2. Ockelbo kommun
  3. Storfors kommun
  4. Stockholms kommun
  5. Sjöbo kommun
  6. Dals-Eds kommun
  7. Ljusnarsbergs kommun
  8. Tidaholms kommun
  9. Lidingö kommun
  10. Vellinge kommun