Nya regler för personaloptioner

Nya regler för personaloptioner – allt du behöver veta

Gustaf Oscarson

Publicerades: 10 september, 2021
Foto av: AdobeStock

Regerringen genom Magdalena Andersson har nu presenterat ett förslag kring personaloptioner som kan påverka många företag positivt. I budgeten för nästa år kommer regeringen att föreslå att nya regler för personaloptioner omfattas av fler företag och att reglerna dessutom förenklas.

Framförallt är det snabbväxande tillväxtbolag och techbolag som påverkas, men det kan också gälla dig som har ett mindre bolag där du vill premiera personalen och få de viktigaste medarbetarna att stanna kvar. Huvudsyftet med nya regler för personaloptioner är att behålla och locka talanger till svenska bolag.

Läs också: 5 sätt att tjäna mer pengar i höst

Listan på nya regler för personaloptioner

Bland de viktigaste nyheterna i regeringens förslag till nya regler om personaloptioner kan nämnas följande, vilket rapporterats av flera medier.

  • Gränsen för antalet anställda höjs från 50 till 150.
  • Gränsen för nettoomsättning höjs från 80 till 280 miljoner kronor per år.
  • Styrelseledamöter och styrelsesuppleanter ska också kunna omfattas av reglerna.

När kommer de nya reglerna för personaloptioner?

Tanken från regeringen är att presentera förslaget för riksdagen under 2021 och att de ska kunna träda i kraft från 1 januari 2022.

Mer om nya regler för personaloptioner

Det var i januari 2018 som de tidigare reglerna för personaloptioner infördes, till glädje för många svenska företag. Sedan dess har kraven på förenklingar framförts löpande. Syftet med personaloptioner är att det ska bli lättare och billigare för anställda att bli delägare i StartUps. En personaloption kan växlas in mot aktier i ett bolag i framtiden, och är en mycket attraktiv förmån.

Dessa nya regler för personaloptioner innebär att ett företag kan ge ut optioner till sin personal – utan initial kostnad för personalen. Den anställde betalar sedan ingen skatt förrän aktierna man köpt för sina personaloptioner säljs igen. Då gäller som vanligt 30 % kapitalskatt.

Tips! Här kan du läsa vad Skatteverket skriver om reglerna för personaloptioner