Äntligen beslut om slopad revisionsplikt

Camilla Björkman

Publicerades: 23 juni, 2010

Nu har beslutet gått igenom i riksdagen att revisionsplikten ska slopas för mindre aktiebolag. De nya reglerna träder i kraft den 1 november i år. Se här vad som gäller för ditt företag.

Äntligen faller klubban om slopad revisionplikt, även om vi har vetat om att det ska komma. Från och med 1 november i år kan Sveriges 250 000 aktiebolag av mindre storlek välja bort revisionen. Reglerna gäller då för de räkenskapsår som påbörjas efter den 1 november. Har du alltså kalenderår som räkenskapsår kan du välja bort revisionen under 2011 och årets bokslut blir i så fall det sista som din revisor ska revidera.

För att reglerna ska gälla dig måste minst två av dessa punkter för uppfyllda i ditt aktiebolag:

  • Nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor.
  • Balansomslutning på högst 1,5 miljoner kronor.
  • Högst tre anställda.

Regeringen har räknat ut att 1,3 miljarder skattekronor kommer att försvinna på grund av att  revisorsplikten tas bort. Analysen har fått Företagarnas VD Anna-Stina Nordmark Nilsson att se rött.

– Det är ett slag i ansiktet på alla hårt slitande företagare som vill göra rätt för sig. De tror att så fort revisionsplikten försvinner börjar företagen fiffla. Jag önskar att de hade tagit del av utvärderingar från Danmark, som genomfört en liknande förändring, som visar att skatteunderlaget inte påverkas, säger hon till DI.

Vågar du dumpa din revisor? Läs vad du behöver tänka på här.

Hur kommer du att göra den 1 november? Diskutera revisorsplikten i vårt forum.