<![CDATA[]]>

Borg vill sänka bolagsskatten

Camilla Björkman

Publicerades: 20 oktober, 2011

Finansminister Anders Borg vill genomföra en sänkning av bolagsskatten – och samtidigt sätta stopp för riskkapitalbolagens skatteflykt. ”En del av ett bättre företagsklimat”, säger Borg som kritiserats för att satsa för mycket på de anställda.

Inför Moderaternas partistämma som inleds idag i Örebro släppte finansminister Anders Borg nyheten att han vill prioritera en sänkning av bolagsskatten.

Det talar emot den kritik regeringen tidigare har fått angående att inte satsa tillräckligt mycket på företagen, utan mest värna om de anställda.

– Vi ser sänkts bolagsskatt som en del av ett bättre företagsklimat. Det är en allt hårdare konkurrens om bolagens skatter. Vi har ett antal tunga bolag som ligger i Storbritannien och Finland. Det är länder där man nu håller på att göra justeringar, säger Anders Borg till Dagens Industri.

För att finansiera skattesänkningen vill Borg stoppa riskkapitalbolag som verkar inom skola och sjukvård och som med räntekonstruktioner kommer undan en stor del av skatten.

–Det är ett oskick att man driver viktiga välfärdsverksamheter i bolagsform och sedan har räntelösningar som innebär att skatterna aldrig når staten, sa Anders Borg på en pressträff på onsdagen i Stockholm.

Regeringens utredning av företagsskatter ska nu fundera över hur problemet ska åtgärdas. En tänkbar lösning är att sätta stop för att bolagen får dra av hur mycket som helst för räntor på lån från utländska bolag.

– Det ska inte uteslutas att vi under det närmaste året ska kunna komma fram med förslag, sa Borg.

Hur stor sänkningen blir berättar han inte men förhoppningen är att införa den redan till nästa budget, alltså från 2013.

Förslaget blir då prioriterat före det redan utlovade femte jobbskatteavdraget.