<![CDATA[]]>

Checklista: 4 ekonomiska tips inför årets slut

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 10 november, 2016

Vad behöver du göra med ekonomin i ditt företag innan året är slut? Pricka av fyra viktiga saker här!

Oavsett om du lämnar din bokföring till en redovisningskonsult eller inte, så finns det vissa saker att hålla koll på inför årets slut.

->Varsågod! Ladda ner vår Driva Företag-bok helt gratis!

Albin Hellström

Albin Hellström

Här är fyra tips från Albin Hellström, auktoriserad redovisningskonsult på PwC:

1. Se över ditt eget löneuttag
– Om du har ett aktiebolag, och särskilt om bolaget har anställda, bör du se över ditt eget löneuttag. Detta är viktigt eftersom lönen dels påverkar den framtida pensionen, dels möjligheterna till utdelning under det kommande kalenderåret på ett skatteeffektivt sätt. Om du anlitar en redovisningskonsult så be gärna denne om hjälp att se över lönerna så att det inte blir fel. Nu i dagarna har förslag till nya regler kring de så kallade 3:12-reglerna kommit, som styr hur utdelning kan ske. Fråga din konsult eller revisor hur du påverkas.

Läs mer här: Så kan du drabbas av nya skatteutredningens förslag

– Om du istället har en enskild firma så fundera över att avsätta till periodiserings- eller expansionsfond om du kommer över gränsen för statlig inkomstskatt.

Läs mer här: Få koll på periodiseringsfond och expansionsfond

2. Se över dina kundrelationer
– Viktiga frågor att ställa sig inför nya året är: Har jag koll på verksamheten inför kommande år? Finns det några kunder som jag har ”glömt bort” under året? Dags att slå dem en signal? Det är viktigt att fokusera på relationer och vårda dessa då det bibehåller intäkterna och med lite tur också ökar försäljningen på sikt.

3. Planera för rätt företagsform
– Det är alltid bra att reflektera över frågan om du ska ombilda en enskild firma till aktiebolag mot slutet av året eftersom de olika formerna ger lite olika möjligheter till planering av din inkomst som företagare. Många gånger upplevs reglerna för enskilda verksamheter som krångliga och det kan till viss del stämma. Fördelarna med ett aktiebolag kan vara övervägande men det är något man behöver titta närmare på.

Läs mer här: Guide: Ta klivet från enskild firma till aktiebolag – så gör du

4. Gör en affärsplan
– Många företagare tar sig sällan tid att göra en affärsplan. Det känns ofta jobbigt, tidskrävande och onödigt, men vid en planerad expansion är det superviktigt att ha något att ”hålla i” medan året går. Annars är det lätt att tappa fokus. Har du anställda är det också en bra idé att låta dem ta del och bidra i detta arbete, i alla fall i vissa delar. Det skapar glöd och engagemang i verksamheten!

Läs också:
driva-foretag

Varsågod! Ladda ner din Driva Företag-bok helt gratis!

Äntligen är den klar, årets upplaga av Driva Företag-boken. Ladda ner den direkt, så har du massor av bra tips och fakta om ditt företagande direkt i din telefon, läsplatta eller dator.