<![CDATA[]]>

Så övertygar du riskkapitalisterna

Camilla Björkman

Publicerades: 17 mars, 2010

I vår kommer en ny säsong på TV8, men en av de tidigare ”drakarna”, Susanna Falkengren. Här ger hon redan nu tips om hur du övertygar riskkapitalister att satsa på ditt företag.

Draknästet är tillbaka i vår på TV8. Fem investerare, ”drakarna”, är laddade med nya miljoner att investera.

Under 2010 satt advokaten Susanna Falkengren, även grundare till Exipos Invest, bland investerarna och gav då sina bästa tips för dig som letar kapital.

Vad ska du säga när du möter investerare?
– Var väl förberedd! Ha svar på alla frågor som du kan komma att få och se till att du flera gånger har repeterat vad du ska säga. Just i Draknästet är det ofta entreprenören i sig som vi tittar på, då vi inte har så mycket tid att se på siffrorna. I verkliga livet blir de viktigare.

Vad är det största misstaget folk som kommer till Draknästet gör?
– Att de kommer med idéer som de egentligen inte borde söka riskkapital för, det vill säga de är inte tillräckligt lönsamma för att ta in riskkapital. Annars är det ofta att de inte har tillräckligt på fötterna och har förberett sig.

Vad ska man akta sig för som småföretagare när man går till en riskkapitalist?
– Är man småföretagare och kan klara sig utan riskkapital är det ofta bäst att köra själv. Den enda anledningen till att i så fall ta in en riskkapitalist är för att du vill ha den personens kompetens och nätverk. Viktigt är också att tänka långsiktigt när man söker kapital, så att man vet att man kan samarbeta. Och att man skriver ett tydligt avtal mellan sig.

LÄS MER! Här står allt om Draknästet, vårsäsongen 2014.