<![CDATA[]]>

Utländsk betalningsmoral sänker företagare i Sverige

Camilla Björkman

Publicerades: 17 maj, 2010

Södra Europa har blivit allt sämre på att betala fakturor i tid, visar en ny undersökning. Här försenas betalningar med upp till 50 dagar. Det innebär stora problem för svenska småföretagare som handlar med länder som Italien, Grekland och Portugal.

Sydeuropeiska länder är sämst på att betala sina fakturor – och de blir allt sämre. Nu kan det dröja upp till 50 dagar innan du får betalt, visar Intrum Justitias årliga undersökning bland 6 000 företag i 25 europeiska länder. Värst är det i hårt skuldsatta länder som Italien, Grekland och Portugal.

Undersökningen visar också att skuldavskrivningar i Europa ökat med 8 procent, runt 2 900 miljarder kronor. Bara i Sverige var avskrivningarna 2,1 procent. Det är 68 miljarder kronor som inte nått sin riktiga ägare.

Värst drabbade är småföretagarna. Enligt undersökningen har vartannat företag svårt att få krediter. För ett litet företag som inte får kredit kan då uteblivna betalningar vara rena dödsstöten.

– Stora företag har lättare att ställa krav på leverantören som resulterar i längre betalningstider. När nu krediterna stryps mot småföretagen måste de klara sig längre på det egna kassaflädet, vilket är en utmaning och inte alltid lätt, säger Lars Wollung, vd för Intrum Justitia, till DI.

Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd på Företagarna, tycker att det är bekymmersamt att småföretagarna tvingas acceptera längre betalningstider – ett resultat av den ekonomiska krisen.

– Det skapar likviditetsproblem speciellt i småföretagaren, som redan har små marginaler, säger hon till DI.

Men alla fuskar inte med förfallodatumet. Med risk för att låta överdrivet patriotisk har betalningsmoralen i Tyskland och Sverige faktiskt blivit bättre det senaste året, visar samma undersökning.