Ny avgift införs för kinapaketen. Foto: Getty Images

Avgift ska stoppa momsfusket med Kinapaketen

Samuel Karlsson

Publicerades: 16 februari, 2018

Nu är det klart med hur mycket kunden kommer få betala i avgift till Postnord för Kinapaketen. Syftet är att få stopp på momsfusket.

Under förra året ökade försändelserna från tredje land till Sverige markant. En stor del av dem kommer från Kina och varje dag hanterar Postnord runt 150 000 paket.

Efter en påpekad från Tullverket beslutades att alla postförsändelser med ett deklarerat värde som anländer utifrån EU:s tullunion ska momsbeläggas från den första kronan, i normalfallet med 25 procent. Det kommer att gälla från och med den 1 mars. För att klara av hanteringen av momsen och alla paketen inför nu Postnord också en avgift på försändelserna.

– Det är glädjande att vi har kunnat hitta en lösning på hur momshanteringen av de här stora volymerna av postförsändelser ska kunna hanteras, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman i en kommentar.

Nya avgifter

För försändelser med ett deklarerat värde under 1 500 kronor kommer en avgift på 75 kronor att tas ut.

För försändelser med ett deklarerat värde på 1 500 kronor eller högre kommer den nuvarande avgiften på 125 kronor kvarstå vilket, utöver kostnaden för momsdeklaration, även ska täcka kostnaden för att utföra en tulldeklaration.

– Att på enbart några få veckors tid bygga upp en process som kan hantera de enorma volymer vi pratar om, har inte varit enkelt. Men den första mars räknar vi med att ha processen på plats och de nya hanteringsavgifterna kommer att gälla, fortsätter Thomas Backteman.

I det fall mottagaren inte vill betala för momsen och avgiften för momsdeklarationen kommer försändelsen att skickas tillbaka till avsändaren. Även redan gjorda beställningar kan komma att  påverkas, beroende på när de anländer till Sverige.