<![CDATA[]]>

Bjud på sommarfest – dra av 270 kr

Anders Andersson

Publicerades: 30 maj, 2013

Vill du ställa till sommarfest för de anställda ska du veta att avdraget kan variera. Läs här vad som krävs för att få dra av 270 kronor per person i stället för 90 kronor, som är det normala.

Har du anställda kanske du vill dra ihop alla för en härlig sommarfest? Men kostnaden kan svida – den enda trösten är avdraget.

Om du bjuder kunder blir avdraget alltid 90 kronor plus moms per gäst, och då måste det vara en representation som har samband med verksamheten.

Om du bjuder personalen kan du beteckna det som personalfest. Sådana får man dra av för två gånger om året. Här får du dra av både för de anställda, deras partners och pensionerade medarbetare.

Det blir då avdrag för 90 kronor plus moms för själva maten. Men om det är en fest får du dra av ytterligare 180 kronor för kringkostnader som lokalkostnad, musik och underhållning. Totalt 270 kronor plus moms per person alltså.

Om du tar med personalen och deras makar eller sambon utanför ”tjänstestället” får även resa och eventuell övernattning dras av med faktiska kostnader, men bara för en natt. Detta förutsätter dock att arrangemanget inte överskrider vad som Skatteverket anser ”rymmas inom begreppet personalvård (personalfest) och i realiteten är en rekreationsresa eller liknande.”

Artikel uppdaterad 7 juni 2014.