<![CDATA[]]>

Borg backar om skatteförslag

Camilla Björkman

Publicerades: 12 april, 2012

Finansminister Anders Borg har fått hård kritik för sitt skatteförslag för riskkapitalister. Nu vacklar han om han ska driva frågan vidare.

Anders Borgs förslag om en ny skattelag för riskkapitalister har mött starkt motstånd både från alliansen och oppositionen. Förslaget, som går ut på att vinster för riskkapitalbolagens ägare och partners under 5 miljoner ska beskattas med 57 procent, medan vinster över det ska beskattas med 30 procent, sågas av flera parter.

Till exempel säger Miljöpartiet att förslaget bara gynnar välmående riskkapitalister.

Kritiken gör att Borg backar – och kan tänka sig att lägga förslaget på is. Han menar att syftet med förslaget har varit att skärpa beskattningen för sektorn och täppa till kryphål för att undkomma skatt.

– Vi vill hitta tekniska lösningar för det. Når vi inte fram där får förslaget läggas på is, säger han till Ekot (Sveriges Radio).

Centerpartiet är glada att Borg har tänkt om. Per Åsling, Centerns ekonomisk-politiske talesperson, säger till Dagens Industri att det är bra att Borg är lyhörd.

– Jag utgår ifrån att det här kommer att innebära att förslaget omarbetas, säger han till tidningen.

Även oppositionen borde vara nöjd med vändningen. På onsdagen kritiserade Miljöpartiet förslaget och Per Bolund, som sitter i finansutskottet för Miljöpartiet, sa till Ekot att det rimmar illa med de traditioner vi har i Sverige om att ändå försöka ha lika beskattning och att inte öka klyftorna.