<![CDATA[]]>

Förbered pensionärsförmån – sänk skatten

Anders Andersson

Publicerades: 19 december, 2014

Ta ut lön som pensionär – det sänker skatten. Läs här om hur du förbereder dig för att få sänkt pensionärsskatt.

Sänk skatten inför årsskiftet – det är lättare än du tror, och sedan kan det vara för sent. Mest varje dag fram till jul ger Driva Egets Anders Andersson nya råd om hur du bäst gör. Idag gäller det pensionärsförmån.

Genom löneuttag senast i december 2014 går det då att få låg skatt på en arbetsinkomst på grund av jobbskatteavdraget. På de första 100 000 kronorna av aktiv näringsverksamhet eller lön blir det 20 procent i skattereduktion – 20 000 kronor i skattesänkning.  Pensionsinkomster ger däremot inget jobbskatteavdrag alls.

En del yngre företagare har pensionerade föräldrar som arbetar oavlönat i företaget med kanske städning eller lagerarbete. Med tanke på skatteregeln kanske det kan vara dags för företaget att betala ut lön till dem före årsskiftet.

De sociala avgifterna som tas ut är 10,21 procent från och med det år man fyller 66 år, en tredjedel av normala avgifter. Dessa avgifter betalas dessutom delvis tillbaka i form av höjd pension.

Du som är i 60-årsåldern kan börja förbereda dig på att ta ut lön som pensionär. Har du aktiebolag kan du ge dig själv lön som pensionär även om du inte jobbar. Det gäller då att bolaget har pengar i kassan. Det kan du se till genom att göra så här:

  • Minska din lön från bolaget under några år före 66 år. För att få tillräckligt med pengar att leva av tar du i stället ut pension från dels privata pensionsförsäkringar och dels av den allmänna pensionen. Sätt samtidigt av pengar till periodiseringsfond.
  • Från och med det år då du fyller 66 år tar du ut 100 000 i årslön och ger eventuellt också lön till din maka/make. Den löneutgift som ditt bolag då får kvittar du mot periodiseringsfonder som tas upp till beskattning eller mot kapitalvinster efter försäljning av värdepapper. Gör på det sättet år för år så länge det finns pengar kvar i bolaget.

Här hittar du fler årsskiftesråd: Sänk skatten nu – så gör du

Årsskiftesråd 1: Här är rådet som kan sänka skatten radikalt. Men då måste du ofta ge dig själv en extra löneförhöjning nu i december.

Årsskiftesråd 2: Sälj med vinst i december – sänk skatten

Årsskiftesråd 3: Tjäna på att sänka din lön

Årsskiftesråd 4: Se här när det är bra och dåligt med pensionsförsäkring