Glädjebud till krögare och Rutföretagare

Anders Andersson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 2 oktober, 2014

Landets krogägare och Rut-företagare kan andas ut. Det blir inga försämringar från nya regeringen. Skattesubventionerad läxhjälp blir det däremot stopp för.

Socialdemokraterna har gett efter för miljöpartiet, som vill behålla den sänkta krogmomsen. Att höja momsen har varit Socialdemokraternas lösning för att finansiera förbättringar för skola och omsorg. Stötestenen blir  nu att hitta en annan finansiering.

– Så blir det när man inte har egen majoritet, man får ge och ta i förhandlingar. Just det här kravet har vi inte fått igenom. Vi anser att de finns effektivare sätt att skapa jobb än att göra det via krogmomsen, säger finansminister Magdalena Andersson om att Miljöpartiet fått igenom sitt krav på att behålla den lägre krogmomsen.

Det innebär att drygt fem miljarder försvinner från socialdemokraternas finansieringsplan.

– Vi önskar att vi hade kunnat använda de pengarna till annat. Nu får vi se när budgeten är klar hur plus och minus kommer att gå ihop. Det är ju inte heller så att alla våra förslag i valmanifestet ska börja gälla från 1 januari 2015, säger hon till TT.

I valet 2010 gick de rödgröna partierna fram med ett gemensamt förslag att halvera restaurangmomsen. Men direkt efter valet var det bara MP som behöll förslaget. Nu återstår att förhandla med Vänsterpartiet, som vill återställa restaurangmomsen. Så än är det inte helt säkert att den låga krogmomsen blir kvar.

Förhandlingarna mellan miljöpartiet och socialdemokraterna har också resulterat i att Rut-avdraget får vara kvar, trots vänsterpartiets protester. Men som en eftergift kommer nya regeringen att göra om Rut-reglerna så att läxhjälp inte ingår.

Rut-avdraget utvidgades 2013 till att gälla även läxhjälp för gymnasieelever. Skattesubventionen för läxhjälp har gett lönsamhet till hundratals små nya läxhjälpsföretag, som nu får sin existens hotad.  De fem största företagen omsatte 100 miljoner kronor förra året.

Uppdatering: I nya regeringens höstbudget som presenterades den 23 oktober meddelar de att rut-avdraget halveras för personer under 65