<![CDATA[]]>

Glöm inte intyget om du tar in sommarjobbare

Camilla Björkman

Publicerades: 11 juni, 2012

Ska du anlita unga sommarjobbare i sommar? Glöm då inte att redan nu lämna in skatteintyg för att slippa betala preliminärskatt. Ladda ner det här.

Många småföretagare anställer unga under sommaren. Är du en av dem? Kom då ihåg att om din anställdas lön för hela 2012 är lägre än 18 700 kronor är den skattefri. Men för att du som arbetsgivaren inte ska tvingas dra skatt på lönen ska ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i.

Här hittar du blanketten.

– Den som redan från början vet att lönen i år blir lägre än 18 700 ska inte betala någon skatt alls, säger Catharina Skarica på Skatteverket och tipsar om att lämna in blanketten redan nu.

Den som tjänar mer än 18 700 i år ska betala skatt på sin lön. Men om en person sommarjobbar eller har ett extrajobb och därför inte har så hög årsinkomst kan man ansöka om ”ändrad beräkning av A-skatt”, tidigare kallat jämkning.

En jämkning innebär att Skatteverket beslutar om ett lägre skatteavdrag, det vill säga att rätt skatt betalas redan från början. En ansökan om ändrad beräkning tar cirka två veckor för Skatteverket att behandla. Beslutet lämnas sedan till arbetsgivaren, helst innan sommarjobbet drar igång.

Om en arbetsgivare har dragit för mycket skatt betalas pengarna tillbaka året efter.

En ansökan om skattejämkning gör din anställda på Skatteverkets sajt.