<![CDATA[]]>

Här är småföretagarfrågorna som de strider om

Anders Andersson

Publicerades: 25 september, 2014

Innan Stefan Löfven i morgon fredag går till talmannen och berättar hur det gått med budgetförhandlingarna har socialdemokraterna och miljöpartiet många småföretagarfrågor att reda ut. Här är de viktigaste.

Finansministerkandidaten Magdalena Andersson(S) och Per Bolund(MP) säger att de har givande och trevliga förhandlingar om budgeten. Men under ytan ligger det förmodligen tuffa tag.

När de kommit överens i varje enskild fråga kommer en ännu värre utmaning – att få majoritet i riksdagen. De måste då ha med sig vänsterpartiet, eftersom både folkpartiet och centern hittills sagt bestämt nej till att förhandla om några frågor som rör budgeten.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet var före valet överens om dessa frågor som berör skatt och småföretag:

  • Höjning av arbetsgivaravgifterna för unga.
  • Höjd skatt på alkohol och tobak.
  • Slopad avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer.
  • Ny slitage-/lastbilsskatt.

Båda vill också se avtrappade jobbskatteavdrag på månadsinkomster över 60 000 kronor. Miljöpartiet vill dessutom höja inkomstskatten på tjänste- och näringsinkomster över 40 000 kronor per månad.

I dessa frågor hade socialdemokraterna inte miljöpartiet med sig i valrörelsen:

  • Höjd krogmoms.
  • Höjd skatt på bank- och finanssektorn.
  • Halverade avdrag för rut- och rotarbeten.

Miljöpartiet hade å andra sidan inte med sig socialdemokraterna i sina förslag på nya miljöskatter på bilar och på flygresor. Miljöpartiet vill också minska sjuklöneansvaret för småföretag.

– Per Bolund i Miljöpartiet har lovat totalt slopat sjuklöneansvar för företag med upp till tio anställda, en kraftig sänkning av arbetsgivaravgiften, och ett minskat regelkrångel. Håller han inte det löftet blir vi besvikna, skriver Leif Svensson på Småföretagarnas riksförbund i en kommentar till budgeten.

Hur förhandlingarna till slut ska sluta och hur vänsterpartiet ska påverka budgeten är naturligtvis nu omöjligt att säga. Men eftersom vänsterpartiet går längre när det gäller skattehöjningar kommer förmodligen många frågor om skattehöjningar att bli verklighet. Under 0nsdagen förhandlade Jonas Sjöstedt(V) och Stefan Löfven om detta. Sjöstedt bestämda krav på stopp för vinst i välfärden kan bli en svår nöt att knäcka.

– Socialdemokraternas förslag till skattehöjningar kommer nog miljöpartiet att acceptera och Socialdemokraterna säger nog ja till en del nya miljöskatter, säger skatteexpert Hans Peter Larsson på PwC.

När det gäller förändring av 3:12-reglerna och bolagsskatt behöver partierna ännu inte bekänna färg. De kan skjuta på att säga vad de tycker genom att hänvisa till de utredningar som är på gång.

Företagsskattekommitténs utredningsförslag om sänkt bolagsskatt och slopade ränteavdrag för aktiebolag är nu ute på remiss, och både Socialdemokraterna och Miljöpartiet sagt att de väntar med kommentarer tills remissinstanserna i oktober sagt sitt.