<![CDATA[]]>

Missa inte Rot och Rut

Anders Andersson

Publicerades: 22 december, 2014

Rot och Rut ger både jobb och skattesänkningar – om du hanterar reglerna rätt.

Sänk skatten inför årsskiftet – det är lättare än du tror, och sedan kan det vara för sent. Mest varje dag fram till jul ger Driva Egets Anders Andersson nya råd om hur du bäst gör. Idag gäller det Rut och Rot.

Hälften av vad du som privatperson betalat i arbetskostnad för Rot- och Ruttjänster dras av på fakturan från dem som utfört tjänsterna. Om du ännu inte utnyttjat maxbeloppet, 50 000 kr i skattereduktion, kan du passa på att göra det före årsskiftet.

Observera att du måste betala före årsskiftet för att avdraget ska gälla för 2014 och tas upp i deklarationen året efter.

Det belopp som dragits av på fakturan är bara ett preliminärt skatteavdrag. Det gäller att det finns en tillräckligt hög skatt att göra avdraget mot.

Om du under året haft stora avdrag för Rot och Rut och har låg inkomst kan det därför finnas anledning att försöka skaffa dig extra inkomster så här mot slutet av året – genom att exempelvis ta ut extra lön eller sälja fonder med vinst. Skattereduktionen måste nämligen alltid kvittas mot årets skatt och kan inte sparas för kvittning ett senare år.

Här hittar du fler årsskiftesråd: Sänk skatten nu – så gör du

Årsskiftesråd 1: Här är rådet som kan sänka skatten radikalt. Men då måste du ofta ge dig själv en extra löneförhöjning nu i december.

Årsskiftesråd 2: Sälj med vinst i december – sänk skatten

Årsskiftesråd 3: Tjäna på att sänka din lön

Årsskiftesråd 4: Se här när det är bra och dåligt med pensionsförsäkring

Årsskiftesråd 5: Förbered pensionärsförmån