<![CDATA[]]>

Okänt skatteknep för dig som fyllt 61

Anders Andersson

Publicerades: 23 december, 2014

Det finns ett rätt okänt sätt att sänka skatten för dig som har firma och har fyllt 61 år.

Sänk skatten inför årsskiftet – det är lättare än du tror, och sedan kan det vara för sent. Mest varje dag fram till jul ger Driva Egets Anders Andersson nya råd om hur du bäst gör.

Du som är född tidigast 1950 och senast i januari 1954 kan sänka dina egenavgifter till 10,21 procent på inkomst av aktiv näringsverksamhet från firma eller handelsbolag från och med 2015.

Men då krävs att du tar ut hel ålderspension inklusive hela premiepensionen under hela år 2015. Ansök hos Pensionsmyndigheten om detta senast under januari 2015.

Om du har ett överskott av aktiv näringsverksamhet på 200 000 kronor sänker du de sociala avgifterna med cirka 30 000 kronor genom att göra på detta sätt. Baksidan är att ålderspensionen sänks varje år så länge du lever för att kompensera att ålderspensionen tas ut i förtid. Detta är till nackdel för den som lever längre än genomsnittet.

Möjligheten att sänka de sociala avgifterna på detta sätt finns inte för dig som har aktiebolag.

 

Här hittar du fler årsskiftesråd: Sänk skatten nu – så gör du

Årsskiftesråd 1: Här är rådet som kan sänka skatten radikalt. Men då måste du ofta ge dig själv en extra löneförhöjning nu i december.

Årsskiftesråd 2: Sälj med vinst i december – sänk skatten

Årsskiftesråd 3: Tjäna på att sänka din lön

Årsskiftesråd 4: Se här när det är bra och dåligt med pensionsförsäkring

Årsskiftesråd 5: Förbered pensionärsförmån

Årsskiftesråd 6: Missa inte Rut och Rot