<![CDATA[]]>

Så sänker du skatten med aktieförlust

Anders Andersson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 30 april, 2015

Om du har gjort stora privata aktieförluster under förra året kan du nu i deklarationen trösta dig med skattesänkning. Detta gäller.

Varje vardag fram till sista deklarationsdag får du ett nytt skattesänkarråd från Anders Andersson. Dagens råd är det sista – och handlar om sänkt skatt på grund av aktieförluster.

Om dina sammanlagda vinster på aktier och aktiefonder (även blandfonder och räntefonder i utländsk valuta) är större än dina sammanlagda förluster under året blir skatten på mellanskillnaden alltid 30 procent.

Är förlusterna större än vinsterna blir det däremot 21 och inte 30 procents avdragseffekt på den del av förlusten som överstiger vinsterna – antingen på grund av att skatten sänks genom skattereduktion eller genom att du får 21 procent av aktieförlusten i skattesänkning när förlusten dras av mot ränteinkomster eller reavinster på bostadsförsäljning.

Men du kan höja avdragseffekten från 21 till 30 procent om du har några gamla aktieuppskov som du kan använda dig av när du ska deklarera årets aktieaffärer, exempelvis från exempelvis Astrazeneca, ABB och Pharmacia.

Läs också:

Du hittar alla deklarationstips här!