<![CDATA[]]>

Då kan du dra av resan i deklarationen

Anders Andersson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 22 april, 2015

Både konferensresor och andra resor kan vara avdragsgilla – om vissa villkor uppfylls. Läs vad som gäller här.

Varje vardag fram till sista deklarationsdag får du ett nytt skattesänkarråd från Anders Andersson. I dagens deklarationsråd får du veta vad som gäller kring avdrag för resor.

För att en resa ska betraktas som en avdragsgill konferensresa och inte en privatresa måste det vara minst 30 timmars konferenstid på en veckoresa och minst sex timmars effektivt arbete varje dag.

Uppfylls dessa krav kan företaget normalt dra av kursavgift, resa, mat och logi. Kursdeltagarna kan dra av traktamente om mat inte ingår.

Om resan är en blandning av semester och affärer kan en del av resans värde tas upp som skattepliktig förmån. Kostnad för medföljande make är i princip aldrig avdragsgill.

En utlandsresa med flyg kan vara avdragsgill även om den huvudsakligen är en semesterresa. Om du under semestern besöker leverantörer och kunder för att göra affärer som du inte kan göra på telefon är flygbiljetten avdragsgill. Läs mer här!

Skattereglerna för resor är generösare för så kallade fri kulturarbetare som ska kunna få avdrag för “inspirationsresor” även om resan inte direkt leder till en specifik intäkt. Men det måste finnas ett syfte med resan och kostnaderna ska specificeras.

Läs också: