<![CDATA[Malin Lindner bytte riktning mitt i arbetslivet. Bakom sig lämnade hon det trygga och välbetalda  jobbet som ekonomichef. Istället väntade frilanslivet som silversmed och fotograf.  Foto: Privat]]>

Hon gick från att vara ekonomichef till fotograf och silversmed

Pernilla Sjöholm

Publicerades: 30 juni, 2016

Vid sidan om det välbetalda arbetet som ekonomichef skapade hon vackra silversmycken i hemateljén och spenderade lördagar med nygifta. Till den dag då hon tog steget fullt ut. I dag äger Malin Lindner en fotoateljé i centrala Uppsala och ägnar sig åt sina intressen på heltid. 

Vad var det som fick dig att byta bana?
– Jag kände att livet var för kort för att inte testa mina drömmar. Jag ville hellre testa och misslyckas än bli 80 år och tänka ”tänk om”.

Varför just fotograf och silversmed?
– Det är två kreativa inriktningar som jag hade som hobby och som jag ville utveckla. Anledningen till att jag inte valde var att jag tänkte att de kunde komplettera varandra. Nu när fem år snart har gått är det fotograferingen som växt medan silversmidet fått stå tillbaka lite, men jag känner fortfarande lika stor glädje över de två. 

Hur vågade du ta steget?
– Min man och jag hade en ekonomi som tillät lite mindre kassa och jag hade hans stöd till hundrafemtio procent. Att han trodde på mig var otroligt viktigt, jag hade aldrig gjort det annars.

Läs mer: Mary-Ann vågade starta eget efter 40 

Största skillnaden mellan att vara anställd och egenföretagare – för dig?
– Att jag är fri. Visserligen med mindre pengar på banken, eftersom jag hade ett rätt välbetalt jobb, men jag äger min tid. Jag planerar vad jag vill och kan göra och förlägger arbetstiden så att jag kan vara mycket med barnen. Det är jätteviktigt för mig i livet just nu.

– Sedan är mina personalfester rätt tråkiga, det är ju bara jag, men jag ser till att nätverka med andra egenföretagare för att peppa varandra och inspireras.

Har du användning av din bakgrund i ditt nya yrkesval?
– Absolut. Jag är civilekonom i grunden och otroligt tacksam över det. Jag har aldrig ångest över att jag inte kan eller förstår mina siffror, det är en enorm fördel.

Hur var den första tiden och hur jobbar du i dag?
– Slitig och med en massa oro i början såklart, för att hitta rätt sätt att marknadsföra mig. Nu flyter det på rätt okej och jag försöker ha en ”gå-till-jobbet-mentalitet”. Att inte jobba jämt är det svåraste, jag älskar ju det jag gör. Men jag kan inte jobba jämt, då räcker jag inte till.

Så, gjorde du rätt?
– Absolut!

Läs mer: Little eco vågade starta webbshop – efter alla andra 

3 tips till andra som funderar på att byta bana:

  1. Jobba ihop en buffert innan du startar så att du inte måste tjäna en massa pengar första året. Då kan du satsa massor men ändå veta att du har pengar till det där tråkiga, som mat och boende.
  2. Nätverka – de flesta jobben får man trots allt genom andra människor.
  3. Tro på dig själv. Om inte du gör det kommer ingen annan att göra det.