<![CDATA[]]>

La ut lekstugan på Blocket – fick beställningar för 200 000

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 2 april, 2015

När Tobias Francis från Vittinge la ut sin hemmasnickrade lekstuga på Blocket fick han beställningar för 200 000 kronor. Då sa han upp sig och startade företaget Lektema. Så här kan du göra.

Tobias Francis föräldrar ville köpa en lekstuga till sina barnbarn. Men stugorna på marknaden var för fula så Tobias byggde en egen i stället. När han var klar la han ut en bild på resultatet på Instagram med hashtaggen #lekstuga. Komplimangerna rullade in, även från främlingar.

– Så jag tänkte: ”Undrar om det går att sälja den här?” berättar Tobias.

För att prova la han ut stugan på köp- och säljsajten Blocket i april förra året. Annonsen fick 10 000 klick och 20 personer hörde av sig på en vecka. Det ledde till tio beställningar med ett snittpris på över 20 000 kronor. Allt från världsstjärnor och företagsledare till trädgårds­intresserade föräldrar visade intresse.

– Det var helt galet. Det var ingen prisdiskussion heller. Jag höjde priserna konstant och ändå fanns det en efterfrågan, säger han.

Tobias märkte att det fanns ekonomi i idén. Så efter tre månader sa han upp sig och satsade. I dag jobbar han heltid i sitt aktiebolag Lektema. Hittills har 25 stugor levererats och tio nya beställningar har kommit in redan i år. Han räknar med att omsätta 800 000 kronor under 2015 och planerar att nyanställa.

– Det är lustigt hur det kunde gå – för att jag testade. Och utan att jag behövde satsa mer än 5 000 kronor i materialkostnad till den första stugan.

Hans tips till andra med affärsidéer är därför att våga satsa, men i liten skala för att begränsa risken. Funderar du på att sälja T-shirtar med tryck, så tryck upp tre men marknadsför dig som om du hade tryckt upp tusen. På så sätt ser du om det finns en marknad.

– Tröskeln till att starta eget kan vara en millimeter så det är bara att hoppa över den. Det finns så mycket fina idéer runt om i världen som aldrig kommer att bli till för att man inte tror att det går.

Många som skulle vilja starta eget brottas med problematiken att det blir en stor risk att våga säga upp sig från jobbet. Men Tobias tipsar om att jobba kvar och testa lite försiktigt vid sidan av.

Att gissa vad andra tycker fungerar inte, menar Tobias. Det räcker inte heller att bara fråga kompisar eller potentiella köpare. Att testa på riktigt kan däremot leda till nya upptäckter. Någon som ser din annons på Blocket kanske ringer och vill ha något liknande.

– Väljer jag då att göra ett hönshus kanske jag får tilläggsbeställningar på foderförråd. Ett steg framåt kan ge massor av nya möjligheter.

Här är Tobias råd:

1. Fixa en hemsida där du presenterar dina produkter. Mät trafiken för att se intresset – läs hur här.

2. Annonsera på Blocket och var öppen för förfrågningar som angränsar till din produkt.

3. Lägg ut bilder på Instagram men sälj inte. Se om någon kommenterar. Hänvisa då till din hemsida. Läs hur du lyckas med Instagram här.

4. Köp Facebookannonser och följ upp vad de ger.

5. Annonsera på Google via Adwords – och mät resultatet. Läs hur du lyckas här.

Texten är ett utdrag ur en artikel i Driva Eget nummer 1, 2015 – köp magasinet här och få tillgång till hela artikeln med fler goda råd.