8 smarta tips till framgång – Lyckas med din uppfinning

Samuel Karlsson

Publicerades: 1 juni, 2018

Hon hoppade av jobbet som välbetald konsult och satsade på att bli uppfinnare. Nu hjälper Linda Krondahl andra innovatörer att förverkliga sina idéer. Här är hennes åtta bästa tips för att lyckas som uppfinnare.

Efter många år i konsultbranschen åkte Linda Krondahl ut till en stuga i skärgården för att fundera över vad hon ville göra med sitt liv.

Hon skrev ner listor på saker som hon ville åstadkomma och det ledde vidare till att hon sade upp sig från sitt jobb och satsade på att utveckla solceller. Det var 2008 och finanskrisen var ett faktum.

– Alla förutom mina föräldrar tyckte att jag var galen men jag tänkte vad är det värsta som kan hända? Jag kanske förlorar mina besparingar och blir tvungen att flytta hem till mina föräldrar igen men jag bestämde mig för att det var värt att satsa, säger hon.

Ganska snabbt kom hon på att hon ville ta fram en produkt som riktade sig mot friluftsfolk som ville ladda en mobiltelefon eller en lampa med hjälp av solceller.

Redan i uppstartsskedet kom hon i kontakt med STING och blev antagen till deras inkubator. Hon fick hjälp med att förverkliga sin idé och utvecklingsarbetet gick relativt snabbt men under projektets gång insåg Linda att hon var tvungna att byta fokus på produkten.

– Det visade sig att det fanns ett behov av soldrivna lampor i många utvecklingsländer. Men det är en helt annan målgrupp och prisbild än om man riktar sig mot svenskar som vandrar i fjällen. Det vara bara att tänka om, säger hon.

Hennes lösning med den soldrivna lampan blev framgångsrik i Indien och flera länder i Afrika och 2013 utsågs Linda till årets uppfinnare.

Hon hade lyckades förverkliga sin dröm men efter ytterligare något år kände hon sig redo att anta nya utmaningar. Linda bestämde sig för att ta ett steg åt sidan och sälja verksamheten till sin mångåriga kompanjon.

– Jag hade aldrig klarat att köra företaget själv och det var naturligt att lämna över till en person som jag visste brann för verksamheten lika mycket som jag. Samtidigt kände jag mig ganska färdig och ville pröva på att göra något annat. Jag lämnade över min baby i trygga händer, säger hon.

Nu jobbar Linda Krondahl istället på THINGS på KTH Campus i Stockholm som riktar sig mot startup företag som vill utveckla sin hårdvara. Där har hon möjlighet att dela med sig av erfarenheterna och kunskaperna hon tillskansat sig under åren av utveckling och uppstart av sitt företag. Här är hennes bästa tips till den som vill satsa på sin uppfinning.

8 tips för att lyckas med din uppfinning

1. Var inte för hemlig
Bestämd dig för vad du kan berätta om för andra och vad du skall hålla för dig själv. Ofta kan en ursprungsidé utvecklas och bli bättre med synpunkter från andra.

2. Hitta folk som du litar på att samarbeta med
Det är ofta tungt att dra hela utvecklingsprojektet själv. Ta hjälp med de saker som du inte är bra på.

3. Igen har lika mycket driv som dig själv
Det är lätt att bli förblindad av sitt projekt men du måste respektera att alla kanske inte är beredda att jobba 75 timmar gratis i veckan för att förverkliga din dröm.

4. Räkna tid och pengar gånger Pi
En bra tumregel är att räkna behovet av tid och pengar för att lyckas gånger tre. Då hamnar man ofta närmare verkligheten.

5. Sök pengar av investerare i goda tider
Det är alltid svårare att få investerare att öppna plånboken när man själv är i desperat behov av pengar. Sök pengar innan det blir kris.

6. Kontakta köparna innan produkten är klar
Det är lätt att få positiva kommentarer under utvecklingsfasen men hur många är sedan beredda att köpa produkten? Försök skriva ett letter of intent med intresserade kunder. Då vet du att det finns köpare när produkten är klar.

7. Brinn för det du gör
Det är ingen mening att satsa på något som du inte brinner för. Ska du lyckas krävs tid, pengar, engagemang och envishet.

8. Ge upp i tid
Det är lätt att bli förblindad och vägra släppa taget om sin idé. Men ibland är det bättre att inse att man måste ge upp. Den briljanta idén kanske inte var så bra som man tyckte från början.