Efter 100 dagar startade Anna Råström aktiebolag.

Så blev hennes 100 första dagar en framgångssaga

Samuel Karlsson

Publicerades: 18 januari, 2018

Hon har precis avklarat sina 100 första dagar som företagare. Och för Anna Råström har det varit full fart från dag ett.

Hon utbildade sig till journalist. Men efter lite olika vikariat som reporter började hon jobba som webbredaktör i resebranschen. Med tiden blev hon allt mer specialiserad på digitalmarknadsföring och hamnade på en startup som senare blev lite skakig och innan sommaren stod hon utan jobb.

LÄS OCKSÅ: 10 tecken på att du ska starta eget

Hon bestämde sig för att sökte andra jobb men fick inget napp.

– Det var precis innan sommaren och jag fick komma på intervjuer men det ledde ingen vart.

Till slut fick hon jobb på en konsultbyrå men hon var inte riktig nöjd med förhållandena där och slutade efter bara 4 veckor.

LÄS OCKSÅ: Starta bisyssla – och behåll tryggheten

– Jag insåg ganska snabbt att jag kunde göra samma jobb men i egen regi och få större frihet och kontroll över min vardag, säger Anna.

Under sommaren skrev hon ett inlägg på Linkedin om sina vedermödor med jobbsökandet. Det fick snabbt snabb spridning och blev viralt med flera 100 000 visningar.

– Jag fick en hel del kontakter och uppdragserbjudanden och bestämde mig för att starta eget.

En vecka efter att hon slutat på konsultfirman skrev hon avtal med sina första två kunder. Det var två fasta uppdrag med återkommande jobb varje vecka.

– Jag hade tur och timing. Mitt inlägg på Linkedin gav mig en bra start. Annars hade det nog tagit längre tid att komma igång. Alla mina uppdrag har jag fått via kontakter och nätverkande. Det underlättar också att jag jobbar i en bransch med hög efterfrågan. De skriker efter digitala marknadsförare.

Sedan starten har hon jobbat både för contentbyråer och mindre företag som har haft önskemål att marknadsföra sig på webben.

LÄS OCKSÅ: Starta eget – på en kvart i mobilen

– Jag gör allt från att skriva texter och skapa innehållet till att sätta ihop annonskampanjer för Adwords, Facebook och analysera resultatet.

Innan hon startade hade Anna sparat ihop till en mindre buffert. Det har varit en trygghet när fakturorna inte betalats i tid men nu jobbar hon för att bygga upp den igen. Hon håller nere kostnaderna och jobbar hemifrån. Men en nackdel med att vara egen är just att man är ensam.

– Jag saknar att jobba i team. Jag vill inte anställa någon men gärna jobba i projekt och kanske anlita underkonsulter.

Nu när det har gått 100 dagar som egenföretagare har Anna startat aktiebolag. Verksamheten rullar på för fullt och hon ser med tillförsikt på framtiden.

– Jag brukar göra planer för tre månader i taget. Nu är det första målet att jag ska bygga upp min buffert igen.

Fem råd efter 100 dagar

1. Det finns inga perfekta tillfällen att starta. Sätt igång även om allt inte känns perfekt. Du lär dig under vägen.

2. Spara ihop till en buffert innan du drar igång. Det minskar stressen när uppdragen eller utbetalningarna dröjer.

3. Satsa på att bygga nätverk och kontakter. Låt andra sköta marknadsföringen av dig.

4. Räkna med många möten som inte ger några uppdrag.

5. Tacka nej när det känns fel. Fördelen med att jobba som egen är att du inte måste ta ett uppdrag som du inte trivs med.

Berätta din story!

För Anna gick det galant de 100 första dagarna men hur gick det för dig? Kommentera artiklen med dina erfarenheter eller hör av dig till redaktionen på red@driva-eget.se. Vi vill höra din historia.