<![CDATA[]]>

Sverige har blivit för litet för teenprenör

Caroline Engvall

Publicerades: 9 november, 2017

De har inte ens uppnått körkortsåldern – men driver redan egna, framgångsrika företag. Nu vill teentreprenörerna ta över världen.

Medan en del tonåringar har fullt upp med att bli förälskade, ta körkort eller gå ut skolan startar andra företag med klar målinriktning.

Trenden är tydlig. Ung Företags verksamhet ökar hela tiden. Samtidigt är inställningen till företagande mer positiv än någonsin bland unga, enligt en undersökning från Tillväxtverket.

LÄS OCKSÅ: Starta eget på en kvart i mobilen

– Synligheten av unga entreprenörer inom till exempel spel, musik, sociala medier gör att företagandet blir verkligt. Att så många får prova sina vingar som entreprenörer redan på gymnasiet gör att de kan se möjligheter senare i livet, säger Cecilia Nykvist, vd för Ung Företagsamhet i Sverige.

Forskning visar även att UF-företagare senare i livet får högre medelinkomst än genomsnittet, oftare blir chefer och högre etablering på arbetsmarknaden. Dessutom så blir de oftare – och mer lyckade – företagare senare i livet.

En av dem som startat tidigt är John Åhslund. För ett par år sedan tog han studenten – och i samband med det diagnostiserades han med en ruptur i axeln. John valde bort operation till förmån för sjukgymnastik och hemmaträning och började leta efter hjälpmedel för att effektivisera sjukprocessen.

LÄS OCKSÅ: 6 myter om att starta eget

– Jag behövde något som gav mig möjlighet att stretcha axeln för att bli av med stelheten och smärtan, säger John Åhslund.

Han hade gått en gymnasieteknisk utbildning där han lärt sig om såväl 3D-ritningsprogram som företagande och design. John började rita upp sin prototyp på en axelstretchare innan han kontaktade Almi och Laholms kommun och förklarade sin idé.

– Genom att fylla i några blanketter och prata med rätt personer hade jag plötsligt 50 000 kronor att utveckla min idé med, säger John.

För att undersöka behovet av sin produkt bokade han en monterplats på Europas största träningsmässa: Fitnessfestivalen i Stockholm. Han åkte till sin sex kvadratmeter stora monterplats enbart i sällskap av sin prototyp för att träffa återförsäljare och internationella träningsikoner.

– Jag behövde kliva ur min komfortzon. Mässan var den absolut bästa platsen för att känna av marknaden och tidigt knyta kontakter.

Han fick mycket positiv feedbacken och självförtroendet steg.

– Mässan var bekräftelsen jag behövde. Sedan dess har jag vidareutvecklat min produkt för att påbörja nationell försäljning och etablera mitt varumärke, säger John.

En av de stora fördelarna med att starta företag direkt efter studenten är att kunna bo kvar hemma hos sina föräldrar.

– Jag har kunnat hålla nere kostnader för mat, boende och bil. I stället kan jag återinvestera alla inkomster direkt i företaget och har fått till en snabb tillväxt, säger han.

Idag driver John sitt företag Smartstretcher på heltid och har flera återförsäljare.

– Internationell försäljning har från början varit mitt stora mål, och för närvarande håller jag på att förhandla med framtida återförsäljare i Tyskland och Sydafrika, som är mycket intresserade utav Smartstretcher. Sverige har blivit för litet och det är nu dags igen att kliva ur min komfortzon.

16 år den magiska gränsen för eget företag

För att få driva näringsverksamhet i Sverige måste man ha fyllt 16 år. De företagsformer som kan komma på fråga är enskild firma, kommandit- och handelsbolag. Det krävs tillstånd av en förmyndare (ofta en av föräldrarna) och också en överförmyndare. Om förmyndaren är bolagsman i samma bolag så måste en god man till den omyndige utses av överförmyndarnämnden.

För att driva näringsverksamhet i aktiebolagsform måste man vara 18 år. Först då får man bilda och vara styrelseledamot i ett aktiebolag. En omyndig person kan äga aktier utan att vara styrelseledamot i bolaget, men den omyndige måste då företrädas av sin förmyndare när det gäller att till exempel rösta för aktierna vid en bolagsstämma eller att i övrigt agera som aktieägare. Källa: Skatteverket

Johns råd till andra unga

  • Var öppen. Ha ett öppet sinne, alla har något att bidra med.
  • Lyssna och lär. Ta alla chanser du kan.
  • Utnyttja åldern. Människor är
  • intresserade av unga drivna individer, utnyttja det!
  • Tänk långsiktigt. Ofta, men inte alltid får man lägga ner mycket tid och pengar innan man får något tillbaka av sitt företagande. Låt inte det avskräcka dig.