Svenska företagare säger ja till Nato – läs varför här

Josefin Wallin

Uppdaterades: 12 maj, 2022
Publicerades: 16 maj, 2022

Svenska företagare säger ja till Nato – och det med en enad övertygelse. Småföretagarna i Sverige anser att vi borde gå med i Nato, men av vilken anledning?

I en undersökning som intresseorganisationen Företagarna genomfört tillsammans med en panel av företagare ges klara besked. Svenska småföretagare säger ja till Nato. Här säger 71 % av företagen att Sverige borde gå med i försvarsalliansen. Endast 16 % av de tillfrågade företagen säger nej och 13 % uppger att de är osäkra i sitt ställningstagande i frågan. Vilket innebär ett tydligt besked från företagen – att man är positiva till ett medlemskap i Nato.

Varför småföretagarna vill att Sverige ska gå med i Nato?

Svaret på den frågan är, liksom att företagen vill att Sverige ska gå med i Nato, solklar. Här visar det sig att den absolut främsta orsaken till detta är en ökad trygghet. Hela 71 % anser att Sverige ska gå med i Nato just för att öka tryggheten i landet. Att vi som land inte kan försvara oss vid ett eventuellt väpnat angrepp står som orsak nummer två. Vilket anges av 64 % av de tillfrågade företagen.

Hur påverkas svenska företag av ett medlemskap?

– Generellt skulle svenska företag påverkas positivt om Sverige går med i Nato och framför allt försvarbolagen, säger Björn Enarson, analyschef på Danske Bank till SVT. Även svenska techbolag uppges kunna gynnas av ett medlemskap i Nato.

– Av de börslistade är Saab det stora bolaget som påverkas. Men sedan finns en mängd mindre bolag, till exempel techbolag och bolag som håller på med kommunikationslösningar, som skulle kunna påverkas positivt, säger Björn Enarson, analyschef på Danske Bank, i samma intervju med SVT.

Finländska näringslivsorganisationer önskar också medlemskap

Undersökningen har genomförts med anledning av den starka debatt kring Sveriges medlemskap i Nato de senaste veckorna. Som en direkt effekt av kriget i Ukraina och den mycket oroliga världssituation vi befinner oss i just nu. Även Finland befinner sig i en likadan diskussion som Sverige. Här uppmuntrar finländska näringslivsorganisationer även de ett medlemskap i Nato.

Läs mer: