Ukrainakrisen: Företag kan anställa personal från Ukraina – även du?

Josefin Wallin

Publicerades: 21 mars, 2022
Foto av: Regeringen

Kriget rasar i Ukraina och många letar efter sätt att hjälpa till. Du som företagare kan anställa personer som flytt Ukraina som ett sätt att bidra – så här gör du.

EU har aktiverat massflyktsdirektivet. Vilket innebär att man inte behöver ett arbets- och uppehållstillstånd på samma sätt som vanligt när man flytt från Ukraina. Den som flytt från Ukraina får uppehållstillstånd för tillfälligt skydd och därmed en möjlighet att arbeta i Sverige. Direktivet gäller enkelt förklarat den som varit bosatt i Ukraina eller är Ukrainsk medborgare och har lämnat landet efter 24 februari 2022. Uppehållstillståndet gället i ett inledningsskede till 4 mars 2023 med en möjlig förlängning på ytterligare 2 år.

Pressbriefing om Ukraina och den svenska arbetsmarknaden

21 mars hölls en pressbriefing om Ukrainakrisen och arbetsmarknaden. Här redogjordes för vad som gäller på den svenska arbetsmarknaden med avstamp i det aktiverade massflyktsdirektivet. Deltog gjorde arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, Maria Mindhammar som är generaldirektör för Arbetsförmedlingen och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman.

– Många som kommer nu vill börja jobba. Utgångspunkten är också att man ska kunna försörja sig genom arbete eller eget sparande. En person som får uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet får också arbetstillstånd, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under pressbriefingen.

EU överens om att aktivera massflyktsdirektivet – Artikel från Justitiedepartementet.

Mitt företag vill anställa någon från Ukraina – tänk på det här

  • Personen ska ha registrerat sig hos Migrationsverket.
  • Du har ansvar att kontrollera att din potentiellt nya medarbetare får arbeta i Sverige. Det gör du genom att kontrollera beslut från Migrationsverket.
  • Kontrollera uppgifterna såsom tidsbegränsningen och gör en anmälan till Skatteverket kring anställningen.
  • Har personen fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har man rätt till ett samordningsnummer. Någonting man behöver för att exempelvis öppna ett bankkonto.
  • Du ska spara dokument som styrker att personen får jobba i Sverige (exempelvis kan du ta en kopia av migrationsverkets beslut). Det ska du göra under hela dennes anställning – och ett år efter att den avslutats.

Läs mer om Ukraina